Χριστούγεννα.. η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων!

15 Δεκ 2021

Τα Χριστούγεννα για τους περισσότερους είναι η ομορφότερη γιορτή του χρόνου, οι πόλεις φοράνε τα καλά τους, οι βιτρίνες στολίζονται, οι πλατείες φωτίζονται, οι δρόμοι γεμίζουν με μουσικές και κάλαντα και όλοι λίγο πολύ γινόμαστε και πάλι παιδιά. Σε κάποιους μπορεί να προκαλεί και μια μελαγχολία καθώς φτάνουμε στο τέλος μιας ολόκληρης χρονιάς και υποσυνείδητα κάνουν τον απολογισμό της. Κάποιοι λοιπόν την αποχαιρετούν με λύπη και κάποιοι με χαρά. Όλοι όμως ανεξαιρέτως πρέπει να έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται και περισσότερο από όλους τα παιδιά! Αυτό άλλωστε είναι τα Χριστούγεννα, η ελπίδα, το ελπιδοφόρο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Ας φροντίσουμε λοιπόν οι γιορτές των Χριστουγέννων να είναι ημέρες χαράς και αγάπης για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μουσική & παιδί

08 Δεκ 2021

Η μουσική διεγείρει μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάγνωση, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη! Μια πρόσφατη μελέτη τόνισε τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου για παιδιά που είχαν ξεκινήσει τη διδασκαλία της μουσικής πριν από την ηλικία των 7 ετών. Φαίνεται ότι μεταξύ των ηλικιών 6-8 υπάρχει μια «ευαίσθητη περίοδος» όταν η μουσική εκπαίδευση αλληλοεπιδρά με φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου για να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές τόσο στην κινητική ικανότητα όσο και στη δομή του εγκεφάλου. Ανέδειξε και επιβεβαίωσε τα οφέλη από την εκμάθηση να παίζεις ένα μουσικό όργανο.

Παιδί, αυτοπεποίθηση & αισιοδοξία.

01 Δεκ 2021

Για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε παιδιά με αισιοδοξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να δουλέψουμε το θέμα «ταμπέλες» και να μάθουμε πώς να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας δίνοντας τους μόνο σωστά και θετικά μηνύματα.

Ύπνος & παιδί

24 Νοεμ 2021

Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν τον ύπνο και από τότε πλανάται η φράση «να κοιμηθείς στην αγκαλιά του Μορφέα», του υιού του θεού ύπνου. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και βοηθά στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ευεξία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Επομένως η εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου για ένα παιδί αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της ανατροφής του. Η ώρα του ύπνου σε συνδυασμό με την ώρα του φαγητού πλαισιώνουν το καθημερινό πρόγραμμα ενός παιδιού. Η υιοθέτηση σταθερών, σωστών συνηθειών πριν τον ύπνο «ιεροτελεστία του ύπνου» είναι η χρυσή τομή για ένα ποιοτικό και ήρεμο ύπνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς.

Μωρό & κατοικίδιο , οφέλη στην υγεία !

17 Νοεμ 2021

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής είναι κάτι συνηθισμένο και απασχολεί όλες τις οικογένειες με καινούρια μέλη.

Ανάπτυξη όρασης. Νεογέννητο μωρό μέχρι παιδί 6 ετών.

10 Νοεμ 2021

Είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης όρασης σε ένα παιδί, ώστε εάν υποπτεύονται ότι το παιδί δεν βλέπει σωστά ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια (προβλήματα όρασης), να συμβουλεύονται εγκαίρως ειδικό.

Τα προβλήματα όρασης πρέπει να αποκλειστούν όταν το παιδί δεν αντιδρά κατάλληλα με το περιβάλλον. Τα περισσότερα φυσιολογικά παιδιά εμφανίζουν ωρίμανση των διαφόρων παραμέτρων όρασης κατά ηλικιακά στάδια. Ωστόσο, εσείς οι γονείς να θυμάστε ότι κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με οποιοδήποτε άλλο παιδί. Το φυσιολογικό φάσμα ανάπτυξης της όρασης ποικίλει. Τα παιδιά κατακτούν βήματα στην ανάπτυξή τους σε διαφορετικές ηλικίες.

Πώς να γίνουμε καλύτεροι γονείς;

03 Νοεμ 2021

Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίσαμε εκείνα τα σημάδια που μας δείχνουν πως δεν είμαστε καλοί γονείς. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας και εδώ είναι μερικές συμβουλές για να γίνουμε καλύτεροι:

Πότε κάποιος είναι κακός γονιός;

27 Οκτ 2021

Ο ορισμός του κακού γονέα δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη κακής συμπεριφοράς αλλά μια σειρά τέτοιων ενεργειών που βλάπτουν πάντα την συμπεριφορά και την ψυχολογία του παιδιού. Ένας γονιός μπορεί να αισθάνεται ένοχος και θα προσπαθήσει να δικαιολογηθεί, αλλά συχνά χρησιμοποιεί φτωχές δικαιολογίες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν την ανοησία τους αφού γίνεται άθελά τους ή ίσως είναι πολύ απασχολημένοι για να μάθουν να είναι ενεργοί γονείς. Ορισμένοι δεν είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, ενώ ένα μέρος αυτών δεν ενδιαφέρεται αρκετά. Αυτά τα χαρακτηριστικά και οι ενέργειες συνοψίζονται ως κακές δεξιότητες γονέων.

12 Ενισχυτικές δραστηριότητες για παιδιά με σύνδρομο down.

20 Οκτ 2021

Τα παιδιά με σύνδρομο Down συνήθως αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όταν μαθαίνουν να μιλούν, αν και συνήθως καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να εκφράσουν. Εάν μεγαλώνετε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Down, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη και τις επικοινωνιακές του ικανότητες με 12 δραστηριότητες που προτείνουν διάφοροι ειδικοί στην πρώιμη παιδεία γραμματισμού και σύνδρομο Down. Επιλέξτε τις δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα με την ηλικία ή το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού σας, να είστε ενθουσιώδεις και μην ξεχάσετε να ανταμείψετε τις προσπάθειες του παιδιού σας με επαίνους και αγκαλιές.

Βρεφική διατροφή - Σωστό ξεκίνημα

13 Οκτ 2021
Τι είναι καλύτερο για το παιδί μου; Ο θηλασμός ή το γάλα με το μπιμπερό;

Ο θηλασμός είναι ο τρόπος που η φύση δίνει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται το νεογέννητο, διατροφική και ψυχολογική. Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το νεογέννητο και η σύσταση του γάλακτος αλλάζει τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού όσο και με την ηλικιακή ανάπτυξη του βρέφους. Το βρεφικό γάλα κατασκευάζεται με Ευρωπαϊκά πρότυπα, που είναι βασισμένα στη διατροφική σύσταση του μητρικού γάλακτος. Έτσι, το καλύτερο βρεφικό γάλα είναι αυτό που μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται στο μητρικό.