Μωρό 15 μηνών, φυσιολογική ανάπτυξη: Κινητικότητα, κοινωνικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

18 Μαi 2022

Οι πληροφορίες - γνώσεις που ακολουθούν δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο ο οποίος παρακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού (νεογέννητο, βρέφος, μωρό, παιδί, έφηβος). Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο. Η ανάπτυξη του παιδιού δεν μπαίνει σε αυστηρά χρονικά όρια. Μπορεί ένα παιδί να υστερεί λίγο στην ανάπτυξη του λόγου αλλά να είναι πιο μπροστά όσον αφορά την κινητικότητα ή το αντίθετο. Αν όμως απασχολεί τους γονείς οτιδήποτε σχετικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον παιδίατρο. 


13 Ισχυρές φράσεις για να ηρεμήσουμε ένα θυμωμένο παιδί.

11 Μαi 2022

Πόρτες που χτυπάνε. Ουρλιαχτά και φωνές! Ο θυμός κυλάει μέσα σε ένα τόσο μικροσκοπικό σώμα και σε αφήνει να αισθάνεσαι αβοήθητος. Κάνεις ό,τι μπορείς για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και το παιδί σου είναι πεπεισμένο ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του! Καθώς χτυπάει την πόρτα και οι φωνές του ακούγονται παντού εσύ αναρωτιέσαι… τι θα μπορούσα να πω για να το ηρεμήσω;

Λευκοί ήχοι και ύπνος. Είναι καλή πρακτική για τον ύπνο των βρεφών και των μικρών παιδιών;

04 Μαi 2022

Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για τη χρήση των λευκών ήχων για καλύτερο ύπνο των μωρών. Η βιομηχανία προσφέρει πληθώρα μηχανών που παράγουν πολλά είδη λευκού ήχου. Οι γονείς όμως πρέπει να γνωρίζουν τόσο τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους αλλά και τα πιθανά μειονεκτήματα ή τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία του μωρού.

Ρουτίνα - Πόλος ασφάλειας

27 Απρ 2022

Τα παιδιά χρειάζονται απαραίτητα, στην καθημερινότητά τους, να έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, για “χαζούρα”, καθώς και να ασχοληθούν με πράγματα που τα ευχαριστούν. Παράλληλα όμως, χρειάζονται απαραίτητα και κάποιες ρουτίνες, όπως ο ύπνος, το φαγητό, η μελέτη, που τα βοηθούν να μπουν σε μια τάξη, αλλά και να μειώσουν το χάος, την ένταση και την κούραση της καθημερινότητας.

Ανατροφή παιδιών: Η νέα τάση και συμβουλές σε γονείς

20 Απρ 2022

Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι η ανατροφή των παιδιών σήμερα και πώς ήταν πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια; Όπως και πολλά άλλα πράγματα, έτσι κι ο τρόπος που ανατρέφουμε τα παιδιά έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χίλια χρόνια. Η ανατροφή των παιδιών χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να έχουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα ως γονείς; Τι χάθηκε τα τελευταία χρόνια στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και πώς άραγε να συνεχίσουμε;

Αλλεργική ρινίτιδα & παιδί

13 Απρ 2022

Οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση την άνοιξη. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι κάποιες φορές εποχιακή και ταλαιπωρεί πολλά παιδιά την άνοιξη. Η μύτη δεν αποτελεί ένα απλό διακοσμητικό μέρος του ανθρωπίνου σώματος. Έχει να επιτελέσει πολλούς σκοπούς. Οι πιο κύριοι είναι οι εξής δύο:

  1.  Τα τριχίδια που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά της μύτης παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να εισχωρήσει στο ανθρώπινο σώμα από το σημείο αυτό.
  2.  Ζεσταίνει τον αέρα που εισπνέουμε έτσι ώστε να φτάσει στους πνεύμονες στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Παιδί & διαφορετικότητα

06 Απρ 2022

Η διαφορετικότητα αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις μέρες μας. Έναν όρο γνωστό σε όλους μας που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις, καμπάνιες ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι όμως ο όρος αυτός πραγματικά ένας όρος που τον αποδεχόμαστε, ένας όρος με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε μαζί του; Οι σημερινές κοινωνίες σφύζουν από διαφορετικότητα και εμείς καλούμαστε να ζήσουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέσα σε αυτές. Ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός μας όμως στη διαβίωση σε μια τέτοια κοινωνία αναμφίβολα δεν είναι ο ίδιος.

Η γνωστή Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel έχει δηλώσει “για να είναι κανείς αναντικατάστατος πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός”. Από την άλλη η Maya Angelou, γνωστή Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, έχει πει «θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξάρτητα από το χρώμα τους».

Παιδικοί φόβοι - φοβίες

31 Μαρ 2022

Όλα τα παιδιά και ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία περνούν μέσα από περιόδους κατά τις οποίες αναπτύσσουν κάποιους φόβους. Οι φόβοι αυτοί είναι άλλοτε πολύ ήπιοι και άλλοτε χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση. Ορισμένοι είναι πλήρως κατανοητοί στους γονείς ενώ άλλοι φαίνονται να είναι εντελώς αδικαιολόγητοι. Κατά την περίοδο μεταξύ 18 μηνών και 6 ετών καθώς οι κινητικές και γνωστικές ικανότητες του παιδιού αυξάνονται, τα παιδιά έχουν όλο και περισσότερες επαφές με το περιβάλλον και περνούν μέσα από διάφορες φάσεις στον τρόπο που βιώνουν και εκφράζουν το συναίσθημα του φόβου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι παιδικοί φόβοι είναι ένα φαινόμενο βιολογικά και ψυχολογικά φυσιολογικό. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα παιδιά στο βαθμό που αισθάνονται και στους τρόπους που εκφράζουν τους φόβους τους.

Παιδί & κακές συνήθειες

23 Μαρ 2022

Τα παιδιά από μικρή ηλικία αναπτύσσουν διάφορες κακές συνήθειες που δύσκολα αποχωρίζονται. Παρακάτω παραθέτουμε τις πιο συχνές καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ύπνος - Παιδί & γονείς

15 Μαρ 2022

Είναι σίγουρο ότι σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν κοιμηθεί έστω και για λίγη ώρα μαζί με το παιδί τους στο ίδιο κρεβάτι. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει αυτή η πράξη.