Θηλασμός δακτύλου ή πιπίλισμα δακτύλου στα παιδιά.

24 Μαi 2023

Ο θηλασμός δακτύλου είναι μια συχνή συνήθεια στα παιδιά. Η συνήθεια αυτή έχει παρατηρηθεί σε υπερηχογραφήματα κυήσεως από την 29η βδομάδα της εμβρυικής ζωής και υπολογίζεται ότι περίπου 10-34% των παιδιών κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής θηλάζουν το δάκτυλό τους. Ο θηλασμός δακτύλου παρατηρείται σε ίση συχνότητα ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια. Μελέτες όμως δείχνουν ότι τα κορίτσια δυσκολεύονται περισσότερο να απαλλαχτούν από αυτή τη συνήθεια σε σχέση με τα αγόρια.

Θηλάζω. Τι να τρώω και τι να αποφεύγω;

17 Μαi 2023

Να μεγαλώνεις το παιδί σου με τη δική σου τροφή είναι ένα υπέροχο αίσθημα και αυτό το βιώνεις μέσα από το θαύμα του μητρικού θηλασμού. Αδιαμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη τροφή για το παιδί σας το πρώτο εξάμηνο της ζωής. Πολλές φορές όμως αναρωτιέστε αν η διατροφή σας ή ο τρόπος ζωής σας επηρεάζει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος και ποια είδη τροφών είναι καλύτερα να καταναλώνετε αλλά και τι να αποφεύγετε.

Ύπνος - Προβλήματα ύπνου

10 Μαi 2023

"Το παιδί μου δεν θέλει να κοιμηθεί"

Ο μικρός Μάρκος κρατά κάποια απόσταση. Με κοιτά σκεφτικά, κάτι μεταξύ φόβου μα και κάποιου πείσματος. Με τους γονείς και προπαντός με τον πατέρα να είναι φιλικός, του μιλά και απαιτεί όλη την προσοχή που μπορεί να του προσφέρει, θυμώνει και τον σπρώχνει όταν αυτός μιλά περισσότερο απ' όσο η υπομονή του Μάρκου μπορεί να αντέξει. Και σίγουρα η υπομονή του ξύπνιου 3χρονου μικρούλη δεν είναι πολλή. Με τη μητέρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, μια και ο Μάρκος ανεβαίνει στα πόδια της, της κρατά το κεφάλι για να είναι σίγουρος πως τον κοιτά, όταν αυτή μιλάει, και κλαίει όταν δεν του απαντά αμέσως, για να θυμηθεί αυτή με τη σειρά της, να του φωνάξει και αυτός να αρχίσει να χτυπιέται, για να τον πάρει η μητέρα στην αγκαλιά της αναστενάζοντας κουρασμένα.

Αλάτι στο φαγητό αυξάνει την πίεση και στα παιδιά.

03 Μαi 2023

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν πολύ αλάτι με τη διατροφή τους είχαν περισσότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο αλάτι.

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ισχύει το ίδιο και στα παιδιά και τους εφήβους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πολύ αλάτι και ειδικά τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Κακοσμία στόματος – Άσχημη μυρωδιά αναπνοής στα παιδιά.

26 Απρ 2023

Οι πιο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα παιδιά έχουν πάντα την πιο τέλεια μυρωδιά στο στόμα και ότι η κακοσμία στόματος (άσχημη μυρωδιά αναπνοής) αφορά μόνο τους ενήλικες. Υπάρχουν όμως παιδιά που έχουν άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή τους και οι γονείς πολλές φορές αναστατώνονται.

Βρεφικοί κολικοί: Αίτια, πρόληψη, θεραπεία

20 Απρ 2023

Το βρέφος σας μπορεί να κλαίει για ώρες, ιδιαίτερα το απόγευμα, και η μητέρα εξουθενωμένη να κλαίει και η ίδια, αφού δεν ξέρει τι να κάνει για να καθησυχάσει το παιδί της. Όταν όμως ένα βρέφος, καθόλα υγιές, κλαίει με αυτόν τον τρόπο, η πιθανότητα να έχει το βρέφος κολικούς είναι αρκετά μεγάλη.


Χειριστικά παιδιά - Παιδιά αφέντες. Χειρισμοί συμπεριφοράς

12 Απρ 2023

Δίπλα στη λέξη παιδί η λέξη αφέντης μας αφήνει λίγο αμήχανους και μας γεννά ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατό τα γλυκά αγγελούδια που είναι τα παιδιά μας να ονομάζονται αφέντες; Πώς ένα πλάσμα μικρό και εξαρτημένο μπορεί να γίνει αφέντης;

Αναψυκτικά. Η κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά σχετίζεται με διαταραχές συμπεριφοράς

05 Απρ 2023

H κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά και διαταραχές στην προσοχή. Αυτό υποστηρίζεται από άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο γνωστό περιοδικό pediatrics. Οι Αμερικάνοι κατέχουν την πρωτιά στην κατανάλωση αναψυκτικών σε σχέση με τις άλλες χώρες. Μελέτη στην Καλιφόρνια το 2005 κατέδειξε ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% των παιδιών 2-11 ετών καταναλώνουν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα.

Ιγμορίτιδα στα παιδιά

29 Μαρ 2023

Ιγμορίτιδα είναι αρρώστια που προσβάλλει τα ιγμόρια.

Τι είναι τα ιγμόρια;

Τα ιγμόρια είναι δυο κοιλότητες του κρανίου που βρίσκονται κάτω από τα μάτια και πίσω από τα μάγουλα. Επικοινωνούν με την μύτη. Το κρανίο εκτός από αυτές τις δυο κοιλότητες έχει επίσης και τους ηθμοειδείς κόλπους (πίσω από τη μύτη), τους μετωπιαίους κόλπους (πάνω από τα μάτια) και το σφηνοειδή κόλπο (πίσω από τα μάτια). 

Εκφοβιστική συμπεριφορά από παιδιά.

15 Μαρ 2023

Πώς ορίζεται η εκφοβιστική συμπεριφορά και σε ποιους παράγοντες οφείλεται;

Όταν ένα παιδί εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά στα πλαίσια του σχολείου, ως εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι και συνεργάτες των σχολείων, μας οδηγεί να αναλογιστούμε κυρίως δύο θέματα:

  • Τι είδους βία έχει εκδηλωθεί στο εκπαιδευτικό πλαίσιο;
  • Γιατί ένα παιδί εκδηλώνει αυτού του είδους τη συμπεριφορά;