13 Ισχυρές φράσεις για να ηρεμήσουμε ένα θυμωμένο παιδί.

11 Μαi 2022

Πόρτες που χτυπάνε. Ουρλιαχτά και φωνές! Ο θυμός κυλάει μέσα σε ένα τόσο μικροσκοπικό σώμα και σε αφήνει να αισθάνεσαι αβοήθητος. Κάνεις ό,τι μπορείς για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και το παιδί σου είναι πεπεισμένο ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του! Καθώς χτυπάει την πόρτα και οι φωνές του ακούγονται παντού εσύ αναρωτιέσαι… τι θα μπορούσα να πω για να το ηρεμήσω;

Εδώ σου παραθέτουμε 13 φράσεις που αποδεδειγμένα ηρεμούν ένα θυμωμένο παιδί και που είναι ιδανικές για εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος. Όλοι έχουμε προσπαθήσει να ηρεμήσουμε ένα θυμωμένο παιδί. Έχουμε μάθει ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να μιλάει άσχημα σε έναν ενήλικα, ωστόσο βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι απλά δεν το εννοούν.

Ισχυρές φράσεις που έχει αποδειχθεί ότι ηρεμούν ένα θυμωμένο παιδί.

Σ' αγαπώ. Είναι απίστευτα σημαντικό να υπενθυμίζετε στο θυμωμένο παιδί σας ότι το αγαπάτε ακόμα. Πως ό,τι και να σας πει, όντως θα το αγαπάτε. Αυτές οι λέξεις πρέπει να επαναλαμβάνονται με ήρεμο τρόπο όσο συχνά γίνεται και το παιδί θα σας ακούσει.

Βλέπω ότι είσαι στενοχωρημένος. Το να αφήσετε ένα παιδί να καταλάβει ότι βλέπετε τον θυμό του, το βοηθάτε να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο σώμα του όταν είναι θυμωμένο. Σας δίνει την ευκαιρία να του μιλήσετε για την κατάσταση χωρίς να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα αμέσως.

Είναι εντάξει να είσαι θυμωμένος. Επικυρώστε τα συναισθήματά του. Ναι, μπορεί να ξεφεύγουν για κάποιο λόγο που πραγματικά δεν καταλαβαίνετε, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό δεν έχει καμία σημασία. Πρέπει να δουν τον λογικό ενήλικα να επικυρώνει τα συναισθήματά τους.

Θέλεις τη βοήθειά μου; Ίσως έχετε διαβάσει ότι η καλύτερη συμβουλή για ένα θυμωμένο παιδί είναι να το αγκαλιάσετε. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά θα αρνηθούν κάθε άγγιγμα ή βοήθεια στα πιο έντονα συναισθήματά τους. Το να τους δίνετε επιλογές τους δίνει την κυριότητα και τους επιτρέπει να αποδεχτούν ή να αρνηθούν τις στρατηγικές και τη βοήθειά σας.

Αναρωτιέμαι αν… Τα παιδιά δεν έχουν πάντα την ικανότητα να ξέρουν γιατί είναι αναστατωμένα και ποια είναι η υποκείμενη αιτία της απογοήτευσής τους. Πείτε μια ιδέα όπως «Αναρωτιέμαι αν θέλεις κάτι να φας. Αναρωτιέμαι αν θέλεις να ξαπλώσεις λίγο. Αναρωτιέμαι αν χρειάζεσαι μια αγκαλιά».

Θα…  Όταν το παιδί σας ουρλιάζει ή χτυπιέται, συχνά αναζητά την αντίδρασή σας. Είναι απαραίτητο να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Ωστόσο είναι επίσης βασικό να ενημερώσετε το παιδί σας για τις κινήσεις και τα σχέδιά σας, να γνωρίζει δηλαδή τι θα ακολουθήσει. «Θα περιμένω εδώ μέχρι να είσαι έτοιμος. Θα περιμένω έξω στο χολ μέχρι να σταματήσεις να ουρλιάζεις. "

Θέλεις να δοκιμάσουμε…. Αν και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε με το παιδί σας, μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας. Συχνά, ένα παιδί εκφράζει υπερβολικό θυμό επειδή δεν ξέρει πώς να αυτορυθμίζεται. Μπορείτε να το βοηθήσετε προτείνοντάς του κάποιες ιδέες. 

Μπορούμε να το πιάσουμε από την αρχή; Μερικές φορές, όλοι χρειαζόμαστε απλώς ένα τέλος. Μερικές φορές, τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν καν ότι είναι κουρασμένα ή θυμωμένα έως ότου είναι πολύ αργά και ο εγκέφαλός τους έχει ήδη μπει στην αντίδραση φυγής ή μάχης. Το να λήξετε μία κατάσταση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπεράσετε την ένταση.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση αργότερα … Δεν είναι τώρα η ώρα να προσπαθήσετε να συζητήσετε με το παιδί σας. Ίσως θέλει απάντηση τώρα. Ίσως θέλει να μαλώσει τώρα. Τώρα δεν είναι η ώρα. Μόλις είναι ήρεμο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό που το αναστάτωσε τόσο πολύ.

Δεν είναι εντάξει αυτό που κάνεις … Είναι σημαντικό να θέτετε όρια και να είστε συνεπής. Ενημερώστε το παιδί σας ότι είναι εντάξει να έχει αυτά τα συναισθήματα και να θυμώνει και ότι θα το αγαπήσετε μέσα από αυτές τις εκρήξεις, αλλά ποτέ δεν είναι εντάξει να χτυπάει ή να πληγώνει τους άλλους.

Είσαι ασφαλής … Ένα πράγμα που κάνει τα παιδιά να εκδηλώνουν θυμό είναι ο φόβος. Θα μπορούσαν να φοβούνται τι θα συμβεί όταν περάσει η ένταση, θα μπορούσαν να ανησυχούν ότι θα είστε θυμωμένοι μαζί τους ή ακόμη χειρότερα μπορεί να φοβούνται πραγματικά για την ασφάλειά τους. Υπενθυμίστε τους με ήρεμη και συγκεντρωμένη φωνή ότι είναι ασφαλείς.

Θυμάμαι την τελευταία φορά που προσπαθήσαμε…  Τη στιγμή που πάει να θυμώσει και να ξεφύγει υπενθυμίστε στο παιδί σας όλα όσα έχετε προσπαθήσει μέχρι τώρα. Μπορεί να χρειάζεται υπενθυμίσεις για το τι λειτουργεί και τι όχι. Η ελπίδα είναι ότι με κάθε ξέσπασμα, τα πράγματα αρχίζουν να ηρεμούν λίγο πιο γρήγορα κάθε φορά.

Θα είμαι εδώ όταν είσαι έτοιμος...  Πάνω απ' όλα, υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν το αφήνετε. Μερικές φορές, και εμείς ως γονείς χρειαζόμαστε διαλείμματα! Πρέπει να απομακρυνθούμε από την κατάσταση για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, ωστόσο, τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε εκεί για αυτά. Το να τους ενημερώσετε ακριβώς πού πηγαίνετε και πώς μπορούν να σας βρουν όταν είναι έτοιμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το διαχειριστείτε και να αποφύγετε να τους πείτε να «ηρεμήσουν».

Θυμηθείτε, το να αγαπάς ένα θυμωμένο παιδί είναι δύσκολο. Είναι εξουθενωτικό τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Είναι ένα ταξίδι διαρκείας. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι σίγουρα δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι.

Πηγή: Herokids.gr