Μπάνιο. Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας.

23 Αυγ 2023

Όπως το μπάνιο αναζωογονεί τον κάθε έναν από εμάς, το ίδιο συμβαίνει και για το μικρό σας μωρό. Βέβαια υπάρχουν και μωρά, που στην αρχή δεν τους αρέσει το μπάνιο, γι’ αυτό αν το δικό σας μωρό διαμαρτύρεται κάθε φορά που το κάνετε μπάνιο μην ανησυχείτε. Κάντε λοιπόν καθημερινά μπάνιο το μωρό και ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες για να έχει το μωρό σας ένα ασφαλές και απολαυστικό μπάνιο.

Φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά.

09 Αυγ 2023

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από την άλλη είναι βασικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Διακοπές. Τι να πάρω μαζί μου και τι να ξέρω

26 Ιουλ 2023

Ξεκινάω για διακοπές.

Τα σχολεία έχουν κλείσει, τα βιβλία μπήκαν στα συρτάρια και ετοιμάζομαι για παιχνίδι, ξεκούραση και διακοπές. Που θα πάω διακοπές δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι θα πάω και ότι θα πρέπει να είμαι έτοιμος.

Θάλασσα. Ασφάλεια του παιδιού στη θάλασσα

19 Ιουλ 2023

Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία. Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί - προπονητές κολύμβησης, παιδίατροι, ναυαγοσώστες -, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει και να κολυμπά με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να θυμάστε πως πρέπει να κρατάτε την ψυχραιμία σας ό,τι και αν συμβεί στην παραλία!

Τρίξιμο των δοντιών - Βρυγμός

12 Ιουλ 2023

Τι είναι ο βρυγμός;

Κάποια από τα παιδιά μας την νύχτα που κοιμούνται τρίζουν κυριολεκτικά τα δόντια τους!! Η κατάσταση αυτή λέγεται βρυγμός από την αντίστοιχη αρχαία λέξη που σημαίνει τρίξιμο των δοντιών. Περίπου τρία στα δέκα παιδιά παρουσιάζουν βρυγμό.

Πιπίλα & βρέφη. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς.

05 Ιουλ 2023

"Να δώσω ή να μην δώσω πιπίλα στο μωρό μου;"  Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς γονείς τις πρώτες μέρες και εβδομάδες της ζωής του μωρού τους. Παρά το γεγονός ότι η πιπίλα χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες εντούτοις εξακολουθεί να είναι αντικείμενο αντικρουόμενων απόψεων ακόμα και σήμερα.

Ταξίδι - Συμβουλές για όλους

28 Ιουν 2023

Αδιαμφισβήτητα το ταξίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και προσφέρει υπέροχες νέες εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις. Ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν σε μακρινούς προορισμούς έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως το ταξίδι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που προέρχονται κυρίως από λοιμογόνους παράγοντες (βακτήρια, ιούς, παράσιτα) που μεταδίδονται με το μολυσμένο νερό ή τα τρόφιμα, από τσιμπήματα εντόμων, από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ζώα ή το περιβάλλον τους. Για την πρόληψη των ασθενειών αυτών απαιτούνται βασικοί κανόνες υγιεινής και για συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου χορηγούνται ειδικά ταξιδιωτικά εμβόλια. Παράλληλα η χρήση ορισμένων μέσων συγκοινωνίας, η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις και η ορειβασία ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία των ατόμων. Επιπρόσθετα κάποια προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ανάπτυξη παιδιού - αλήθειες, ψέματα - Συμβουλές σε γονείς

14 Ιουν 2023

«Το παιδί μου μεγαλώνει μια χαρά!» Αυτό θέλουμε να ακούμε πάντα από τους γονείς. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν το βάρος και το ύψος σε κάθε παιδί. Επίσης οι γονείς πρέπει να ξέρουν ποια σημάδια σε ένα παιδί πρέπει να τους ανησυχούν. Ακολουθούν σημαντικές συμβουλές για γονείς σε σχέση με το νεογέννητο μωρό, παιδί, έφηβο. 

Ανταγωνισμός ανάμεσα στα παιδιά. Αποτελεί κίνητρο ή άγχος;

07 Ιουν 2023

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η επιτυχία συχνά απαιτεί μια ανταγωνιστική στάση και ικανότητες που ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό. Είναι αλήθεια ότι ο ανταγωνισμός είναι ωφέλιμος και κάτω από ορισμένες συνθήκες έχει βρεθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την ευτυχία των ανθρώπων. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα όταν προσπαθούν να κερδίσουν, παρά όταν προσπαθούν να μην χάσουν. Από την άλλη πλευρά ο σκληρός ανταγωνισμός που είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας όπου ζούμε, μπορεί να ενισχύσει το άγχος, να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και επάρκεια ενός ανθρώπου και να τον οδηγήσει στην ματαίωση και παραίτηση. 

Γονεϊκό πρότυπο: Αξία ανεκτίμητη

31 Μαi 2023

Ένα επιστημονικό πείραμα που προέκυψε κάπως τυχαία ήρθε πριν από μερικές δεκαετίες να μας αποδείξει το προφανές: Τη δύναμη της γονεϊκής φιγούρας, το “αποτύπωμα” από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας καθορίζει το μέλλον μας. Στο πείραμα συμβαίνει το εξής: Τα νεογέννητα παπάκια βρέθηκαν αμέσως μετά τη γέννησή τους μπροστά στον επιστήμονα κι όχι στο φυσικό τους γονέα. Απουσία του δευτέρου άρχισαν να ακολουθούν τον πρώτο καθώς αυτός άρχισε να κινείται! Δυνητικά ήταν σε θέση να τον ακολουθούν μία ζωή!