Παιδί & κακές συνήθειες

23 Μαρ 2022

Τα παιδιά από μικρή ηλικία αναπτύσσουν διάφορες κακές συνήθειες που δύσκολα αποχωρίζονται. Παρακάτω παραθέτουμε τις πιο συχνές καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.

1.  Τρίξιμο δοντιών

Γιατί είναι κακό: Μερικές παρενέργειες αυτής της συνήθειας εμφανίζονται αμέσως, όπως πόνος στο σαγόνι και πονοκέφαλος. Το πιο σοβαρό όμως είναι τα φθαρμένα δόντια που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να το σταματήσετε: Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνά αποτέλεσμα άγχους, οπότε δοκιμάστε να διδάξετε στο παιδί τεχνικές χαλάρωσης. Άλλοτε με γυμναστική το απόγευμα άλλοτε με μίνι μασάζ πριν από τον ύπνο, μπορείτε να περιορίσετε την συγκεκριμένη συνήθεια. Σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε βοήθεια από τον οδοντίατρό σας.

2.  Τριχοτιλλομανία-Τράβηγμα μαλλιών

Γιατί είναι κακό: Το συνεχές τράβηγμα των μαλλιών οδηγεί σε αλωπεκία, καθώς οι θύλακες των τριχών τραυματίζονται από το συνεχές τράβηγμα των μαλλιών. Σε μερικές περιπτώσεις, οι θύλακες μένουν άθικτοι όμως οι τρίχες έχουν υποστεί βλάβη κι έτσι τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν πέρα από ένα συγκεκριμένο μήκος.

Πώς να το σταματήσετε: Μερικοί επιστήμονες το περιγράφουν σαν ένα είδος αυτοκαταστροφικής πράξης, με την οποία το παιδί καταπραΰνει συσσωρευμένο άγχος ή ένταση. Θα πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε στην ψυχολογία του παιδιού, να το βοηθήσουμε να χαλαρώσει και να αποβάλλει το άγχος που νιώθει.

3. Σκάλισμα της μύτης

Γιατί είναι κακό: Αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει στο παιδί αιμορραγία της μύτης, κρυολογήματα και λοιμώξεις.

Πώς να το σταματήσετε: Ίσως είναι αρκετό το να λέτε συνεχώς στο παιδί σας να σταματήσει να το κάνει. Εάν δεν είναι όμως ,δοκιμάστε να επιβραβεύσετε το παιδί, πχ με τις αγαπημένες του λιχουδιές, όταν δεν το κάνει. Σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα.

4. Δάγκωμα νυχιών

Γιατί είναι κακό: Από αυτήν την κακή συνήθεια υποφέρουν όχι μόνο τα δάχτυλα αλλά και τα δόντια. Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, αποδυνάμωση των δοντιών και στην ντροπή που προκαλεί η παραμόρφωση των νυχιών.

Πώς να το σταματήσετε: Χρησιμοποιήστε ένα ενισχυτικό νυχιών για να αποφύγετε τυχόν σπασίματα και διατηρήστε τα νύχια των παιδιών περιποιημένα και λεία, ώστε να μην προσπαθήσουν να τα δαγκώσουν. Εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό, χρησιμοποιήστε ένα πικρό βερνίκι νυχιών. Το παιδί σας θα είναι τόσο αηδιασμένο με τη γεύση που θα αποφύγει να ξαναβάλει τα δάχτυλα στο στόμα του.

5. Πιπίλισμα αντίχειρα

Γιατί είναι κακό: Εκτός από τις φουσκάλες και τις λοιμώξεις, οι θηλάζοντες αντίχειρα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην ευθυγραμμιστούν τα δόντια τους. Έτσι, αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα σε οδοντιάτρους σας προτείνουμε να το σταματήσετε.

Πώς να το σταματήσετε: Εάν το παιδί σας πιπιλίζει τον αντίχειρά του από πλήξη, όπως κάνουν πολλά παιδιά, βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να του αποσπάσετε την προσοχή. Η ζωγραφική και γενικώς τα παιχνίδια που σχετίζονται με τα χέρια είναι η ιδανική λύση για να απασχοληθεί.

6.Κακές λέξεις

Γιατί είναι κακό: Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη φήμη του παιδιού σας παρά με την υγεία του. Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν θέλει πραγματικά το παιδί του να κάνει παρέα με το παιδί που η αγαπημένη του λέξη είναι μ@***κ@ς.

Πώς να το σταματήσετε: Τοποθετήστε ένα βάζο μέσα στην κουζίνα και χρεώστε το παιδί σας 0,50 ευρώ κάθε φορά που θα λέει μια κακή λέξη. Ενημερώστε το πως αυτά τα χρήματα θα αφαιρεθούν από το χαρτζιλίκι του. Να είστε σίγουροι πως θα συμμορφωθεί καθώς κανένα παιδί δεν αστειεύεται με τον κουμπαρά του. Τέλος, καλό θα ήταν να προσέχετε κι εσείς το λεξιλόγιό σας αφού τα παιδιά όπως έχουμε ξαναπεί μιμούνται τους γονείς τους.

Πηγή: Herokids.gr