Δυνατότητες παιδιού. Πώς να τις ξεδιπλώσετε ως γονείς;

10 Αυγ 2022

Η ανακάλυψη, η ανάπτυξη και η εξέλιξη των δυνατοτήτων κάθε παιδιού αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για την πορεία του ως ενήλικα. Η συμβολή των γονιών σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας και υλοποιείται με πολλές και διαφορετικές ενέργειες. Στόχος του άρθρου είναι να παρουσιάσει σημαντικά στάδια της διαδικασίας αυτής ξεκινώντας από την ανακάλυψη των ταλέντων και καταλήγοντας στην δημιουργία δεξιοτήτων απαραίτητων για την ενήλικη ζωή.

Τσίμπημα από μέδουσα

01 Αυγ 2022

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών! Το κολύμπι στη θάλασσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών. Μερικές φορές όμως μπορεί να συμβούν απρόσμενα γεγονότα, όπως το τσίμπημα της μέδουσας. Η μέδουσα ή τσούχτρα είναι θαλάσσιος οργανισμός που αποτελείται από ένα στρογγυλό σώμα και μακριά πλοκάμια που μπορούν να εγχύσουν δηλητήριο μέσω των νηματοκύστεων που περιέχει. Οι μέδουσες τσιμπούν τους ανθρώπους όχι για να τους επιτεθούν αλλά όταν κάποιος τις αγγίξει.


Λαρυγγομαλακία: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

13 Ιουλ 2022

Τι είναι η λαρυγγομαλακία;

Η λαρυγγομαλακία είναι η συχνότερη εκ γενετής ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κυρίως θορυβώδη αναπνοή (συριγμό) αλλά κάποτε και δύσπνοια στα νεογνά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το τοίχωμα από το οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος (το εσωτερικό κάλυμμα του χόνδρου) είναι μαλακά και χαλαρά σε βαθμό που κατά την διάρκεια της εισπνοής συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα και προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Καύσωνας - Θερμοπληξία & Παιδί

08 Ιουλ 2022

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τα παιδιά από τους μεγάλους για τους πιο κάτω λόγους:

1. Ο λόγος επιφάνειας σώματος προς τον όγκο σώματος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα η θερμοκρασία σώματος ενός παιδιού σε σχέση με ενός ενήλικα όταν αυτό εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

2. Η θερμότητα που παράγεται από το μεταβολισμό του παιδιού ανά μάζα σώματος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.

3. Τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες. Άρα και η ικανότητα για μείωση της θερμοκρασίας σώματος από την εξάτμιση του ιδρώτα είναι μειωμένη. Για τους ανωτέρω λόγους τα παιδιά επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Γι αυτό και σε περιόδους καύσωνα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Κλιματιστικά συστήματα (air condition) και παιδιά.

22 Ιουν 2022

Το κλιματιστικό δεν είναι τόσο επικίνδυνο για το μωρό σας όσο φαντάζεστε, αρκεί να φροντίζετε να το χρησιμοποιείτε με το σωστό τρόπο! Ακόμα λοιπόν, κι αν το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, εσείς μπορεί ν’ ανησυχείτε μήπως το μωράκι σας κρυώσει. Όμως η καλοκαιρινή ζέστη -ειδικά αν το μωρό είναι μικρό και δεν πρόκειται να πάτε διακοπές- μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύ χειρότερη από το κλιματιστικό απ’ το οποίο λανθασμένα προσπαθείτε να προστατέψετε το μικρό σας.

Ζήλεια και παιδί. Συμβουλές σε γονείς

15 Ιουν 2022

Τι είναι η ζήλεια;

Η ζήλεια είναι το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν πιστεύει πως ένας άλλος είναι ανώτερος από εκείνον ή αγαπιέται περισσότερο από εκείνον.

Ευτυχισμένο παιδί

08 Ιουν 2022

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βιώνεις το θαύμα της ζωής μέσα από τα ευτυχισμένα, χαρούμενα, λαμπερά μάτια του παιδιού σου. Είναι όμορφο όταν σε βλέπει να τρέχει κοντά σου, να σε σφίξει στην αγκαλιά του και να σκάει ένα μεγάλο χαμόγελο που εκπέμπει ικανοποίηση και θετική αύρα.

Μωρό 18 μηνών, φυσιολογική ανάπτυξη: Κινητικότητα, κοινωνικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

01 Ιουν 2022

Οι πληροφορίες - γνώσεις που ακολουθούν δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο ο οποίος παρακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού (νεογέννητο, βρέφος, μωρό, παιδί, έφηβος). Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο. Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν μπαίνει σε αυστηρά χρονικά όρια. Μπορεί ένα παιδί να υστερεί λίγο στην ανάπτυξη του λόγου αλλά να είναι πιο μπροστά όσον αφορά την κινητικότητα ή το αντίθετο. Αν όμως απασχολεί τους γονείς οτιδήποτε σχετικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον παιδίατρο.

Κοινωνική νοημοσύνη και παιδί – Κοινωνικά έξυπνα παιδιά: 6 συμβουλές για γονείς

25 Μαi 2022

Όλοι μας υπήρξαμε κάποτε παιδιά και μπορούμε να θυμηθούμε στιγμές δακρύων και θυμού από τη σκληρότητα ενός άλλου παιδιού απέναντί μας. Μπορούμε επίσης να ανακαλέσουμε τη βαθιά επιθυμία μας ως παιδιά για αποδοχή από τα άλλα παιδιά γύρω μας, καθώς και την ανάγκη μας για να έχουμε έναν καλό φίλο. Η κοινωνική νοημοσύνη θεωρείται σήμερα από πολλούς ως δείκτης για μια γεμάτη και επιτυχημένη ζωή και συναισθηματική ευεξία. Στον πυρήνα της, η κοινωνική νοημοσύνη αφορά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλοεπιδρά με τους γύρω του. Τα άτομα με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη μπορούν να κατανοήσουν τους ανθρώπους γύρω τους, να χτίσουν φιλίες καθώς και να προσαρμοστούν και να χειριστούν νέες καταστάσεις.

Μωρό 15 μηνών, φυσιολογική ανάπτυξη: Κινητικότητα, κοινωνικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

18 Μαi 2022

Οι πληροφορίες - γνώσεις που ακολουθούν δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο ο οποίος παρακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού (νεογέννητο, βρέφος, μωρό, παιδί, έφηβος). Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο. Η ανάπτυξη του παιδιού δεν μπαίνει σε αυστηρά χρονικά όρια. Μπορεί ένα παιδί να υστερεί λίγο στην ανάπτυξη του λόγου αλλά να είναι πιο μπροστά όσον αφορά την κινητικότητα ή το αντίθετο. Αν όμως απασχολεί τους γονείς οτιδήποτε σχετικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον παιδίατρο.