Παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι σε μικρή ηλικία είναι πιο έξυπνα.

29 Δεκ 2022

Τα παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι σε μικρή ηλικία είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό των παιδιών όσον αφορά την ανάπτυξη των πιο κάτω:

  1.  Τη σωματική ανάπτυξη
  2.  Ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας
  3.  Της αντίληψης

Χριστούγεννα και Παιδιά: Συμβουλές και ιδέες για γονείς

21 Δεκ 2022

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των μικρών παιδιών. Η προσμονή του δώρου από τον Άγιο Βασίλη, οι κόκκινες και χρυσές κορδέλες που στολίζουν το σπίτι και η μαμά που φτιάχνει διάφορες λιχουδιές στην κουζίνα – φαντάζουν μαγικά και ξεχωριστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κατακλύζονται με δώρα. Βλέποντας το χαμόγελο στο πρόσωπο ενός παιδιού γεμίζουν ευτυχία και οι γονείς. Μήπως όμως μερικές φορές οι γονείς το παρακάνουν με τα δώρα και το εκμεταλλεύονται και τα παιδιά;

Χριστούγεννα: άγχος, στρες, κατάθλιψη

14 Δεκ 2022

Υπάρχουν πολλές γιορτινές και ξεχωριστές μέρες στη ζωή μας. Κάθε γιορτή έχει τα δικά της χρώματα, τις δικές της μυρωδιές και εικόνες. Από όλες όμως τις γιορτές, για πολλούς ανθρώπους τα Χριστούγεννα είναι η πιο δύσκολη γιορτή του χρόνου.

Σπίτι: Σε ποια ηλικία μπορώ να αφήσω το παιδί μόνο του στο σπίτι;

07 Δεκ 2022

Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη απόφαση να αφήσετε το παιδί μόνο του στο σπίτι. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα να αφήσετε μόνο στο σπίτι έναν έφηβο δεκαέξι χρονών. Επίσης, είναι αποδεκτό από όλους ότι είναι απαράδεκτο να αφήσουμε μόνο στο σπίτι ένα παιδί ηλικίας πέντε χρονών ή μικρότερο. Τι γίνεται όμως για όλες τις ενδιάμεσες ηλικίες για τις οποίες είναι πραγματικά δύσκολο να αποφασίσει ένας γονιός, αν μπορεί το παιδί να τα καταφέρει μόνο του στο σπίτι. Πολλές φορές μικρά παιδιά επιμένουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μείνουν μόνα στο σπίτι. Αντίθετα, υπάρχουν μεγάλα παιδιά που φοβούνται να μείνουν μόνα στο σπίτι. Γενικά όμως, να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είναι σωστό να αφήνετε μόνο στο σπίτι ένα παιδί ηλικίας μικρότερης των δέκα χρονών.

Σπορ στη ζωή των παιδιών.

30 Νοεμ 2022

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία και ποιο σπορ του ταιριάζει;

«Νούς υγιής εν σώματι υγιεί»

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τη ρήση των αρχαίων προγόνων μας. Η άσκηση αποτελεί τροφή για την πνευματική υγεία των παιδιών και η αξία της είναι σταθερή και αναντικατάστατη. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν με υγιή τρόπο χρειάζονται την άσκηση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους για να τρέφει το σώμα αλλά και το πνεύμα τους. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει για τα παιδιά και τους εφήβους να συμμετέχουν σε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα.

Πειθαρχία & παιδί

23 Νοεμ 2022

Η πειθαρχία είναι ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς, γιατί πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αταξίες των παιδιών τους, τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά τους και την, πολλές φορές, περιορισμένη συνεργασία τους. Ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονιών είναι: «Πώς να μάθω το παιδί μου να πειθαρχεί;». Για να απαντήσουμε το ερώτημα, πρέπει καταρχήν, να οριοθετήσουμε την πειθαρχία. Σίγουρα, με τον όρο αυτό δεν εννοούμε την «υποταγή στον ανώτερο». Εννοούμε την ενσυνείδητη, την εσωτερική πειθαρχία, δηλαδή την υπακοή των παιδιών σε αρχές και κανόνες, με τη θέλησή τους. 

Νερό & παιδί

16 Νοεμ 2022

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, τα δέντρα, τα ζώα και ο άνθρωπος χρειάζονται το νερό για να συνεχίσουν να ζουν. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από μερικές μέρες χωρίς νερό.

Γιατί λοιπόν το νερό είναι τόσο απαραίτητο;

Ομιλία: Το παιδί μου δε μίλησε ακόμα. Αργή εξέλιξη στον προφορικό λόγο

09 Νοεμ 2022

Πόσες λέξεις πρέπει να παράγει ένα δίχρονο παιδί;

Με βάση δεδομένα από την παγκόσμια βιβλιογραφία ένα ποσοστό περίπου 15% παιδιών ηλικίας 2-21/2 χρόνων παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία. Η αργοπορημένη έναρξη έκφρασης λόγου ανιχνεύεται με βάση το περιορισμένο εύρος του εκφραστικού λεξιλογίου (50 λέξεις), την έλλειψη ελάχιστης φραστικής δομής (συνδυασμός δύο τουλάχιστον λέξεων ανά φράση) σε ηλικία περίπου 24 μηνών, παρά τη φυσιολογική γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη. Ερευνητικά δεδομένα εισηγούνται ότι, ενώ αρκετά παιδιά με καθυστέρηση στην ομιλία ξεπερνούν το πρόβλημά τους σε ηλικία 3 χρόνων, πολλά άλλα συνεχίζουν να παρουσιάζουν γλωσσικές διαταραχές που αργότερα εμφανίζονται με μορφή μαθησιακής δυσκολίας. Άρα, η αργοπορημένη έναρξη της έκφρασης λόγου σε νήπια θεωρείται παράγοντας «επικινδυνότητας» διότι μπορεί να αποφέρει μακρόχρονα γλωσσικά ελλείμματα, μαθησιακές δυσκολίες και ακαδημαϊκή αποτυχία.

Επιπεφυκίτιδα μικροβιακή στα παιδιά.

02 Νοεμ 2022

Τι είναι η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα;

Είναι η μόλυνση του ματιού από κάποιο μικρόβιο. Πιο συγκεκριμένα, η μόλυνση αφορά τη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Τα συνηθέστερα μικρόβια είναι ο σταφυλόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, στρεπτόκοκκος κλπ.

Φύση: η ευεργετικότητά της στο παιδί.

25 Οκτ 2022

Η γιαγιά είχε δίκιο! Τα παιδιά χρειάζονται καθαρό αέρα και άσκηση. Όλοι το χρειαζόμαστε αυτό. Οι οικογένειες που περνούν χρόνο μαζί στη φύση δίνουν τροφή στο σώμα τους και συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους. Όπως μας υπενθυμίζουν και επιβεβαιώνουν οι έρευνες, έχουμε πολλά να πάρουμε από τη φύση, ειδικότερα τα παιδιά.