Διεκδικώ χωρίς να συγκρούομαι

01 Νοεμ 2023

Γιατί συγκρούεται το παιδί μου

Τα παιδιά είναι πολύ φυσιολογικό να συγκρούονται, ακριβώς όπως είναι φυσιολογικό να συγκρούονται οι ενήλικες. Η σύγκρουση είναι ο τρόπος για να δείξει το παιδί ότι διαφωνεί με μια συνθήκη ή κατάσταση και ότι επιθυμεί κάτι να αλλάξει. Ως αντίδραση, η σύγκρουση είναι επιθυμητή διότι δείχνει ότι το παιδί έχει άποψη, ότι έχει δικές του επιλογές και ότι τις διεκδικεί. Η διεκδίκηση είναι σημαντική δεξιότητα στη ζωή του ατόμου, έτσι που να αγωνίζεται για να προστατέψει τον εαυτό του και τα δικαιώματά του, καθώς και για να κερδίσει αυτά που θεωρεί ότι του αναλογούν στη ζωή.

Κανόνες ασφάλειας για τα παιδιά.

25 Οκτ 2023

Στην Αμερική το έτος 1998 περίπου 3000 παιδιά ηλικίας κάτω των 4 χρόνων πέθαναν από κάποιο ατύχημα. Η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνει στα παιδιά κάτω των 5 χρόνων. Τα ατυχήματα στο σπίτι συμβαίνουν όπου:

  1.  Υπάρχει φωτιά ή ψηλές θερμοκρασίες (κουζίνα).
  2.  Υπάρχει νερό (κουζίνα, μπάνιο, πισίνα, βρύση με ζεστό νερό).
  3.  Υπάρχουν τοξικά (κουζίνα, γκαράζ).
  4.  Υπάρχει δυνατότητα να πέσει από ύψος (σκάλες, γλιστερό πάτωμα).

Η καλύτερη συμβουλή για την ασφάλεια του παιδιού σας είναι η ακόλουθη: Παρακολούθησε πάντα το παιδί σου, να ξέρεις πάντα τι υπάρχει γύρω από το παιδί.

Νταντά του παιδιού σας. Πώς να την διαλέξετε.

18 Οκτ 2023

Στις σύγχρονες οικογένειες εργάζονται και οι δύο γονείς, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να αφήσουν την επίβλεψη του παιδιού τους, που πολλές φορές βρίσκεται σε μικρή ηλικία ή ακόμα και σε βρεφική ηλικία, σε κάποιο τρίτο άτομο. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο όπου εξακολουθεί η οικογένεια να είναι διευρυμένη με τη συμμετοχή του παππού και της γιαγιάς, ο παππούς και η γιαγιά εξακολουθούν να παίζουν ακόμα πολύ ουσιαστικό ρόλο στη φροντίδα του παιδιού.. Παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές οι νέοι γονείς οφείλουν να επιλέξουν κάποιο άτομο που θα επιβλέπει το παιδί τους για μικρό ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Νηπιαγωγείο. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει το παιδί;

11 Οκτ 2023

Πολλές φορές οι γονείς διερωτώνται και προβληματίζονται για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει το παιδί τους στο νηπιαγωγείο. Σίγουρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Ο κάθε γονιός αποφασίζει με βάση τα δικά του δεδομένα. Αν όμως στο μυαλό του κάθε γονιού η λέξη νηπιαγωγείο είναι συνυφασμένη με την εκπαίδευση των παιδιών, η απάντηση είναι μία. 

Παπούτσια για παιδιά

04 Οκτ 2023

Τα πόδια μας είναι σίγουρα το πιο παραμελημένο κομμάτι του σώματός μας. Ξεχνούμε βέβαια ότι είναι αυτά που μας κουβαλούν για να διανύσουμε τόσα χιλιόμετρα καθημερινά. Το πόδι έχει 28 κόκαλα, πολλά νεύρα και πολλά αγγεία, για αυτό θα ήταν ορθό να το προστατεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έτσι λοιπόν το ελάχιστο που δικαιούται το πόδι μας είναι ένα καλό και αναπαυτικό παπούτσι.

Γονεϊκότητα: 9 συμβουλές για να γίνετε πιο αποτελεσματικοί γονείς

27 Σεπ 2023

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Ως γονείς, ο τόνος της φωνής σας, η γλώσσα του σώματος σας και γενικά κάθε σας κίνηση ή λέξη έχει αντίκρισμα στο παιδί. Τα λόγια σας και οι πράξεις σας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε θετικά λόγια προς το παιδί σας. Εκφράστε την αγάπη σας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, όπως είναι μια αγκαλιά. Σεβαστείτε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του παιδιού σας. Όταν το παιδί νιώθει σεβασμό και αγάπη στο σπίτι του, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία εκεί έξω. Μην ξεχνάτε όμως, ότι ένας βαθμός ανεξαρτησίας χρειάζεται. Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να πάρει πρωτοβουλίες. Επιβραβεύστε το για κάθε μικρή επιτυχία και εξηγήστε του τη σημασία της προσπάθειας και όχι του αποτελέσματος, μαθαίνοντας το να διαχειρίζεται την αποτυχία.  

Ασφαλές σπίτι για μωρά

20 Σεπ 2023

Για τις μαμάδες που είναι περήφανες για το σπιτικό τους, μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουν τη διάταξη των επίπλων και των διακοσμητικών για χάρη του μωρού τους. Υπομονή, δεν θα πάρει πολύ μέχρι το παιδί σας να μάθει να αφήνει τα πολύτιμα αντικείμενα «στην ησυχία τους» και εσείς να μπορείτε να επιδεικνύετε τους θησαυρούς σας και πάλι.  

Ψέματα και παιδί

13 Σεπ 2023

Δεν έσπασα εγώ το βάζο! Η Μαρία τα έφαγε όλα! Δεν έχω μαθήματα σήμερα! Δεν πήρα τα χρώματα του Γιάννη, αυτός μου τα έδωσε! Ένας δράκος είναι στο δωμάτιο μου!». Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν μερικά δείγματα από τα ψέματα που συνήθως λένε τα παιδιά. Οι γονείς μόλις αντιληφθούν ότι το παιδί τους λέει ψέματα, αρχίζουν να ανησυχούν και να πανικοβάλλονται.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πριν αντιδράσουν στα συνηθισμένα αυτά ψέματα, να σκεφτούν την ηλικία του παιδιού, παράλληλα δε να προβληματιστούν για τα πιθανά κίνητρα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Ζήλεια και παιδί. Συμβουλές σε γονείς

06 Σεπ 2023

Τι είναι η ζήλια;

Η ζήλια είναι το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν πιστεύει πως ένας άλλος είναι ανώτερος από εκείνον ή αγαπιέται περισσότερο από εκείνον. 

Η ζήλια είναι κάτι το «κακό», κάτι το οποίο μπορούμε να αποφύγουμε;

Μελέτη. Πώς να μάθουμε το παιδί να μελετά μόνο του

30 Αυγ 2023

Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στο παιδί τους είναι η μόρφωσή του. Πέρα από το ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο στον τομέα αυτό, οι γονείς, για να συμβάλουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη μόρφωσή του, εμπλέκονται ενεργά στη διδακτική διαδικασία μέσω της κατ’ οίκον εργασίας, η οποία θεωρείται, υπό προϋποθέσεις, πολύ σημαντική. Η εμπλοκή τους αυτή, όμως, τους δημιουργεί πολλά ερωτήματα, όπως τα πιο κάτω και ζητούν απαντήσεις: