Πώς να γίνουμε καλύτεροι γονείς;

03 Νοεμ 2021

Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίσαμε εκείνα τα σημάδια που μας δείχνουν πως δεν είμαστε καλοί γονείς. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας και εδώ είναι μερικές συμβουλές για να γίνουμε καλύτεροι:

1. Έχουμε ουσιαστική συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού:

Δεν είμαστε μόνο ο προστάτης του παιδιού αλλά και κάποιος που του δίνει βασικά μαθήματα ζωής. Προχωράμε πέρα από τις βασικές ανάγκες του παιδιού και επιτυγχάνουμε μια συναισθηματική σχέση μαζί του. Επικεντρωνόμαστε σε μια σχέση που έχει έλεγχο, αλλά όχι λιγότερη αγάπη, ώστε το παιδί να έχει μια υγιή ανατροφή.

2. Αποφεύγουμε να φωνάζουμε και δεν χτυπάμε το παιδί:

Τα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολα και άτακτα. Είναι πολύ πιθανό να χάσουμε την υπομονή μας και να φωνάξουμε, κάτι που μπορεί να κάνει το παιδί να κλαίει και να στενοχωριέται. Μερικοί γονείς δεν διστάζουν να χτυπήσουν το παιδί τους, ακόμη και αν είναι μπροστά σε συγγενείς ή και αγνώστους. Αυτό τους κάνει κακούς γονείς. Μπορεί να το μετανιώσουν αργότερα, αλλά η ζημιά θα έχει γίνει. Μαθαίνουμε να ελέγχουμε τα ξεσπάσματα του παιδιού με πιο λογικό τρόπο. Για παράδειγμα, αν σπάσει το παιχνίδι του αδερφού του, αφαιρέστε το αγαπημένο του παιχνίδι και πείτε ότι θα το πάρει πίσω μόνο όταν ζητήσει συγγνώμη και υποσχεθεί ότι δεν θα το ξανακάνει. Μόλις το κάνει, πρέπει να του εξηγήσετε γιατί ήταν λάθος αυτό που έκανε και πώς δεν πρέπει ποτέ να πειράζει τα πράγματα κάποιου άλλου.

3. Αιτιολογούμε τις οδηγίες-εντολές μας:

Ένα παιδί δεν θα καταλάβει τον βασικό λόγο πίσω από μια εντολή μας όπως «Κοιμήσου νωρίς το βράδυ». Ως γονιός, είναι καθήκον μας να αναπτύξουμε τους λόγους με τέτοιο τρόπο που το παιδί να καταλαβαίνει. Μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως "Γιατί το λέω εγώ!" ή «Μην ρωτάς, απλώς πήγαινε για ύπνο!» Αυτό δημιουργεί ένα λάθος προηγούμενο και τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση να αντιτίθενται σε πράγματα που δεν καταλαβαίνουν.

4. Θέτουμε κανόνες μετά από συζήτηση:

Εάν ορίσουμε κάποιους νέους κανόνες, τότε μιλάμε με το παιδί πριν τους εφαρμόσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται μέρος της διαδικασίας και γνωρίζει ότι δεν πρέπει να κάνει κάποια πράγματα. Οι συζητήσεις με το παιδί το κάνουν να αισθάνεται σημαντικό και μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του. Θα είναι επίσης υπεύθυνο για τις πράξεις του και θα διστάσει να κάνει κάτι που δεν πρέπει.

5. Αφήνουμε το παιδί να έχει κάποια επιλογή:

Ζητάμε τη γνώμη του παιδιού πριν αποφασίσουμε κάτι για το ίδιο. Ισχύει περισσότερο για εφήβους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται άσχημα όταν κανείς δεν ζητά την γνώμη τους πριν παρθεί μια απόφαση γι' αυτούς. Για παράδειγμα, αντί να προχωρήσουμε σε ένα συμπέρασμα, «Χρειάζεσαι νέο φροντιστήριο. Θα σου βρω άλλο », μπορούμε να πούμε, « Νομίζω ότι αυτό το φροντιστήριο δεν είναι πολύ καλό. Μήπως να βρούμε κάποιο καλύτερο; » Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διδάξουμε στο παιδί τη λήψη αποφάσεων και την έννοια του να είσαι υπεύθυνος.

6. Ακούμε όταν λέει κάτι:

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ακούμε το παιδί μας με μεγάλη προσοχή όταν έχει κάτι να μοιραστεί. Περιλαμβάνει την αφήγησή του για το πώς πέρασε την ημέρα και όλα τα κατορθώματά του, που για εμάς ίσως φαίνονται ασήμαντα αλλά για το παιδί μπορεί να σημαίνουν πολλά. Δεν πρέπει να το αγνοήσουμε για να το ακούσουμε μια άλλη μέρα ή να το παρακάμψουμε με κάτι άλλο όπως "Θα σε ακούσω αργότερα, πρώτα να καθαρίσεις το δωμάτιό σου!" Αυτό είναι αποκαρδιωτικό, και παρόλο που είναι απλώς ένα παιδί, αισθάνεται ότι του συμπεριφερθήκαμε με αγένεια. Εκτιμάμε το παιδί μας όταν είναι αληθινό και ειλικρινές. Τα παιδιά που επιπλήττονται για την αλήθεια μπορεί τελικά να προτιμήσουν το ψέμα για να γλυτώσουν την τιμωρία.

7. Δίνουμε το καλό παράδειγμα:

Μια πράξη μπορεί να μιλήσει πιο δυνατά από τα λόγια και είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε το παιδί μας να καταλάβει τη σημασία ενός πράγματος. Δίνουμε το καλό παράδειγμα εξασκώντας κάτι που ζητάμε και από το παιδί μας να κάνει. Τα παιδιά αποκτούν διάφορες συνήθειες από τους γονείς. Είναι πιο απίθανο να υιοθετήσουν κακές συνήθειες όταν οι ίδιοι οι γονείς τους απέχουν από αυτές.

Θυμηθείτε, η κακή γονική φροντίδα είναι το ελάττωμά μας και είναι δική μας ευθύνη να το διορθώσουμε. Ο καλός γονιός είναι σημαντικός παράγοντας για την σωστή ανάπτυξη και ανατροφή του παιδιού, ενώ παράλληλα αποκομίζει τα οφέλη όλου αυτού για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πηγή: Herokids.gr