Μουσική & παιδί

08 Δεκ 2021

Η μουσική διεγείρει μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάγνωση, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη! Μια πρόσφατη μελέτη τόνισε τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου για παιδιά που είχαν ξεκινήσει τη διδασκαλία της μουσικής πριν από την ηλικία των 7 ετών. Φαίνεται ότι μεταξύ των ηλικιών 6-8 υπάρχει μια «ευαίσθητη περίοδος» όταν η μουσική εκπαίδευση αλληλοεπιδρά με φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου για να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές τόσο στην κινητική ικανότητα όσο και στη δομή του εγκεφάλου. Ανέδειξε και επιβεβαίωσε τα οφέλη από την εκμάθηση να παίζεις ένα μουσικό όργανο.

Οφέλη από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου:

Απαιτεί και ενισχύει τον συντονισμό μεταξύ των χεριών και των οπτικών ή ακουστικών ερεθισμάτων. Ενισχύει τη φυσιολογική ωρίμανση των συνδέσεων μεταξύ των κινητικών και των αισθητήριων περιοχών του εγκεφάλου. Δημιουργεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί η συνεχής εκπαίδευση. Η εκμάθηση του πιάνου πχ. ενισχύει τη διμερή ολοκλήρωση καθώς τα δύο χέρια μαθαίνουν να συντονίζονται μεταξύ τους.

Γιατί είναι σημαντικό να ακούς μουσική;

Οι σαρώσεις CAT έχουν δείξει ότι διαφορετικές πτυχές της μουσικής ενεργοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, ο μισός εγκέφαλος επεξεργάζεται τις λέξεις του τραγουδιού ενώ ο άλλος μισός επεξεργάζεται τη μουσική. Η ακρόαση μουσικής και η αναπαραγωγή μουσικών παιχνιδιών, επομένως, βοηθά τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου τους ταυτόχρονα. Η μουσική διεγείρει επίσης τους μετωπιαίους λοβούς του παιδιού, οι οποίοι είναι σημαντικοί τόσο για τη γλώσσα όσο και για την κινητική ανάπτυξη.

Μάθηση μέσα από τη μουσική

Η εκμάθηση πληροφοριών μέσω του τραγουδιού είναι χρήσιμη καθώς συνδυάζει πολλές πληροφορίες συγκεντρωμένες σε μία μεγαλύτερη πληροφορία - ένα τραγούδι. Η επεξεργασία αυτής της πληροφορίας είναι πολύ πιο εύκολη από την επεξεργασία μιας μεγάλης λίστας διαχωρισμένων γεγονότων.

Χρήσιμο είναι :

Να μάθει το παιδί να παίζει ένα μουσικό όργανο. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν να προτρέψετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τη μουσική και να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο.

Να ακούτε μουσική στο σπίτι. Πολύ χρήσιμο θα είναι οι γονείς να ακούτε μουσική στο σπίτι , τραγούδια αγαπημένα δικά σας και των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο θα συνδεθείτε μαζί τους ακόμη περισσότερο.

Να τραγουδάτε και να χορεύετε. Βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια για να τραγουδήσετε και να χορέψετε μαζί με τα παιδιά. Εκτός του ότι τα παιδιά μαθαίνουν να νιώθουν τον ρυθμό και μαθαίνουν να τραγουδάνε τα τραγούδια ενώ ακούνε τη μουσική, τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους συνεργάζονται.

Να επικοινωνείτε μέσα από το τραγούδι. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να τραγουδάτε αυτό που θέλετε να πείτε στο παιδί. Για παράδειγμα.. Είναι ώρα για ύπνοοοο…!!! Ή  Πάμε να φάαααμε…!! Σίγουρα θα του τραβήξετε το ενδιαφέρον και θα σας ακούσει με προσοχή, αργά ή γρήγορα θα σας μιμηθεί.  

Είναι αποδεδειγμένο πως η μουσική αγωγή:

  • Εμπλουτίζει το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών μέσα από την απόκτηση και απόλαυση αισθητικών εμπειριών.
  • Αναπτύσσει τη νοητική τους ικανότητα, καθώς η κατανόηση, η ακρόαση, η δημιουργία και η εκτέλεση μουσικής απαιτούν εφαρμογή σύνθετων πνευματικών λειτουργιών.
  • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

 Εν κατακλείδι.. η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσωπική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και καλό θα είναι οι γονείς να μεριμνήσουν γι’ αυτό.

Οι herokids προτείνουν μουσικά παιχνίδια για την πρώτη επαφή του παιδιού με τη μουσική:   

           

Πηγή: Herokids.gr