Πότε κάποιος είναι κακός γονιός;

27 Οκτ 2021

Ο ορισμός του κακού γονέα δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη κακής συμπεριφοράς αλλά μια σειρά τέτοιων ενεργειών που βλάπτουν πάντα την συμπεριφορά και την ψυχολογία του παιδιού. Ένας γονιός μπορεί να αισθάνεται ένοχος και θα προσπαθήσει να δικαιολογηθεί, αλλά συχνά χρησιμοποιεί φτωχές δικαιολογίες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν την ανοησία τους αφού γίνεται άθελά τους ή ίσως είναι πολύ απασχολημένοι για να μάθουν να είναι ενεργοί γονείς. Ορισμένοι δεν είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, ενώ ένα μέρος αυτών δεν ενδιαφέρεται αρκετά. Αυτά τα χαρακτηριστικά και οι ενέργειες συνοψίζονται ως κακές δεξιότητες γονέων.

Ποια είναι τα σημάδια του κακού γονέα;

Πολλά περιστατικά της καθημερινής συμπεριφοράς δείχνουν ότι ένας γονιός είναι κακός. Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά ακούσια πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει για να χαρακτηριστεί έτσι:

1.Το παιδί επιπλήττεται ακόμη κι αν είπε την αλήθεια: Το παιδί έκανε κάτι λάθος και το αναγνώρισε, παρόλα αυτά, ο γονιός το επιπλήττει. Δυστυχώς ο γονιός ξεχνάει ότι το παιδί του ήταν αρκετά θαρραλέο για να πει την αλήθεια και να παραδεχτεί το λάθος του.

2. Επιπλήττει, τιμωρεί και χτυπάει το παιδί μπροστά σε όλους: Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός στην τιμωρία του παιδιού ανεξάρτητα από τον τόπο και τους ανθρώπους που είναι παρόντες. Τον μαλώνει μπροστά στα αδέλφια του, τους παππούδες του, τα ξαδέλφια του, ακόμα και τους γείτονες.

3. Περισσότερες υποδείξεις, λιγότερη ενθάρρυνση: Το μόνο που κάνει ο γονιός είναι να του λέει πώς να κάνει πράγματα («Πρέπει να διαβάσεις περισσότερο για να πάρεις καλύτερους βαθμούς».) Αντί να τον ενθαρρύνει με θετικά λόγια («Είσαι πολύ έξυπνος αγόρι μου, θα σε βοηθήσω να διαβάσεις για να πάρεις καλύτερους βαθμούς.»)

4. Έλλειψη επαρκούς στοργής: Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί το παιδί μας προσπαθεί πάντα να τραβήξει την προσοχή μας κάνοντας αταξίες; Είναι πολύ πιθανό να νιώθει έλλειψη συναισθηματικού δεσμού και ζεστασιάς από εμάς.

 5. Δεν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται. Θα μπορούσε να είναι η περίοδος των σχολικών εξετάσεων, όπου το παιδί σίγουρα χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη από τον γονιό. Αλλά ο γονιός εστιάζει στην δουλειά του ή σε άλλες υποχρεώσεις κι αυτό κάνει το παιδί να αισθάνεται παραμελημένο.

6. Υπάρχει πάντα σύγκριση με κάποιον άλλον: Είναι καλό να ορίζουμε θετικά πρότυπα για το παιδί μας, αλλά το να το συγκρίνουμε πάντα με κάποιον, ειδικά με ένα αδελφό ή με έναν φίλο, είναι σημάδι κακής διαπαιδαγώγησης.

7. Ποτέ δεν είναι περήφανος/η για τα επιτεύγματα του παιδιού: Ο γονιός δεν εκφράζει κανένα ενθουσιασμό ή χαρά όταν το παιδί επιστρέφει στο σπίτι, χαρούμενο, καμαρώνοντας για έναν καλό βαθμό που πήρε σε κάποιο σχολικό τεστ. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο γονιός δεν είναι περήφανος για την πατρότητα/μητρότητα.

8. Έχει πάντα έναν επικριτικό τόνο: Βλέπει όλα όσα κάνει το παιδί με αρνητική ματιά και είναι πάντα επικριτικός απέναντί του. Αυτό είναι διαφορετικό από το να μην εκτιμάς κάτι εφόσον αδιαφορείς γι’ αυτό, εδώ απλώς απορρίπτεις τα πάντα.

9. Δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για την κατανόηση και τον σεβασμό των συναισθημάτων: Μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο στις συμβουλές αλλά ποτέ δεν αφιερώνει χρόνο για να καταλάβει την άποψη και τα συναισθήματα του παιδιού. Κάθε φορά που το παιδί μοιράζεται κάτι μαζί του εκείνος το αποκλείει ως ανόητο και δεν το παίρνει στα σοβαρά.

10. Δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο: Δεν αρκεί μόνο να λέμε ποιο είναι το σωστό αλλά και να το κάνουμε, πολύ σημαντικό, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας. Πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις πράξεις μας παρά στα λόγια.

11. Δίνει το κακό παράδειγμα: Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους συνήθειες, καλές ή κακές. Εάν το παιδί κάνει κάτι ανάρμοστο και λάθος τότε ο γονιός πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο και να αναλογιστεί τι συμβαίνει, γιατί απλά μπορεί να το έμαθε από τον ίδιο.

12. Δεν δίνει επιλογές στο παιδί: Οι γονείς αποφασίζουν τα πάντα για τα παιδιά τους, από το σχολείο που σπουδάζουν μέχρι τα ρούχα που φορούν. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γονιός τείνει να γίνει άκαμπτος σε σημείο που ξεχνάει να δώσει στο παιδί το δικαίωμα της επιλογής. Αυτό κάνει το παιδί να επιθυμεί άλλα πράγματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να μην διστάσει ακόμη και να τα πάρει χωρίς την άδειά του.

13. Κακομαθαίνοντας το παιδί, αυτό γίνεται αλαζονικό: Είναι ωραίο να φροντίζουμε το παιδί μας και να μην θέλουμε να του λείψει τίποτα, όχι τόσο όμως ,ώστε να γίνει ένα κακομαθημένο παιδί. Θεωρεί τα πάντα δεδομένα και δεν καταλαβαίνει την αξία τους. Όλο αυτό καθιστά το παιδί επιφανειακό και σίγουρα θα το δυσκολέψει στην μετέπειτα κοινωνική ζωή του.

14. Βοηθάει στην επίλυση ακόμη και των πιο μικρών προβλημάτων: Είναι καλό να κρατάμε το χέρι του παιδιού αλλά όχι σε σημείο που το παιδί να μην μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Εκτός από τα παραπάνω σημάδια υπάρχουν και ορισμένες συνήθειες που κάνουν κάποιον γονέα κακό.

15. Εκφοβίζει σωματικά το παιδί: Απλώς σηκώνει το χέρι του ή ακόμα χειρότερα, χτυπάει το παιδί κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος. Ο εκφοβισμός έχει γίνει το κύριο εργαλείο για να πειθαρχήσει το παιδί, ανεξάρτητα από την ψυχική ή σωματική επίδραση που έχει σε αυτό. Η καλλιέργεια του φόβου προς τον γονιό για τον έλεγχο του παιδιού ισοδυναμεί με εκφοβισμό, κάτι που είναι αρκετά αξιολύπητο.

16. Απαντά απότομα και με εκνευρισμό: Ένα παιδί χρειάζεται καθοδήγηση, αυτό επιτυγχάνεται με την ήρεμη συζήτηση μαζί του, αντ' αυτού εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε απότομα και κοφτά αφήνοντας το παιδί απορημένο και απογοητευμένο. Μπορεί να μας πλησιάσει πολλές φορές για να λάβει την κατάλληλη αντίδραση, αλλά εμείς συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο.

Ένας κακός γονέας μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο παιδί ακόμη και μέχρι την ενήλικη ζωή του, και συχνά η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το πώς μπορούν όλα τα παραπάνω να αλλάξουν και πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας. Εις το επανιδείν!

Πηγή: Herokids.gr