Χριστούγεννα.. η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων!

15 Δεκ 2021

Τα Χριστούγεννα για τους περισσότερους είναι η ομορφότερη γιορτή του χρόνου, οι πόλεις φοράνε τα καλά τους, οι βιτρίνες στολίζονται, οι πλατείες φωτίζονται, οι δρόμοι γεμίζουν με μουσικές και κάλαντα και όλοι λίγο πολύ γινόμαστε και πάλι παιδιά. Σε κάποιους μπορεί να προκαλεί και μια μελαγχολία καθώς φτάνουμε στο τέλος μιας ολόκληρης χρονιάς και υποσυνείδητα κάνουν τον απολογισμό της. Κάποιοι λοιπόν την αποχαιρετούν με λύπη και κάποιοι με χαρά. Όλοι όμως ανεξαιρέτως πρέπει να έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται και περισσότερο από όλους τα παιδιά! Αυτό άλλωστε είναι τα Χριστούγεννα, η ελπίδα, το ελπιδοφόρο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Ας φροντίσουμε λοιπόν οι γιορτές των Χριστουγέννων να είναι ημέρες χαράς και αγάπης για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Στολίζουμε όλοι μαζί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένα έθιμο που λατρεύουν τα παιδιά.

Τα στολίδια, τα φωτάκια και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί το δέντρο στο σπίτι μεταφέρουν τα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το σπίτι ομορφαίνει και η διάθεσή μας αλλάζει!

Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά γλυκά και αγαπημένα φαγητά.

Τις γιορτές των Χριστουγέννων τις έχουμε συνδυάσει με αγαπημένες μυρωδιές. Ποιος από εμάς δεν θυμάται να μοσχομυρίζει το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα, υπέροχους μπακλαβάδες και γλυκό κανταΐφι; Την ίδια παράδοση συνεχίζουμε και για τα παιδιά. Σίγουρα θα το ευχαριστηθούν και σίγουρα θα το θυμούνται για πάντα όπως κι εμείς.

Περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.

Εφόσον και τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές των εορτών μπορούμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τα παιδιά. Μπορούμε να παίξουμε, να ακούσουμε μουσική, να ζωγραφίσουμε, να πάμε βόλτες μαζί τους. Τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι λατρεύουν τις βόλτες στα θεματικά πάρκα, στα μαγαζιά για να αγοράσουμε δώρα για τους αγαπημένους, να συναντήσουμε τον Άη Βασίλη και να φωτογραφηθούν μαζί του. Τα μάτια αλλά κυρίως η ψυχή των παιδιών γεμίζει εικόνες τα Χριστούγεννα, εικόνες που τους μένουν για πάντα και τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Ας φροντίσουμε να είναι όσο γίνεται πιο όμορφες και χαρούμενες.

Παροτρύνουμε το παιδί να φτιάξει μόνο του ένα δώρο για τη γιαγιά και τον παππού.

Αυτό μπορεί να είναι μια κάρτα, ένα στολίδι για το δέντρο ή μια ζωγραφιά. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε πως θα αρέσει πιο πολύ στη γιαγιά και τον παππού κάτι που θα φτιάξει μόνο του παρά κάτι έτοιμο. Με αυτό τον τρόπο τονίζεται η συναισθηματική αξία του δώρου. Επίσης με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να εκφράζει και να δείχνει τα συναισθήματά του σε αυτούς που αγαπά.

Χαρίζουμε πράγματα και παιχνίδια που δεν χρειαζόμαστε.

Διαλέξτε μαζί με τα παιδιά παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζονται για να τα χαρίσετε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, σε έναν σύλλογο, στην εκκλησία. Εξηγήστε τους πως με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν άλλα παιδιά που δεν ήταν τόσο τυχερά όσο τα ίδια και θα τα κάνουν πολύ χαρούμενα. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται και να προσφέρει.

Μαζεύουμε όλη την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Είναι ευκαιρία στις γιορτές να βρισκόμαστε όλοι μαζί, γονείς, παιδιά, παππούδες, αγαπημένοι συγγενείς και φίλοι. Να φάμε όλοι μαζί, να κουβεντιάσουμε, να πούμε ιστορίες και να θυμηθούμε όσα μας δένουν και όσα αγαπάμε ο ένας στον άλλον. Οι εικόνες αυτές μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη ενός παιδιού και το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Του θυμίζουν πάντα τι θα πει οικογένεια και πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι και ας μην ταιριάζουμε σε όλα. Άλλωστε αυτό είναι και το πιο ωραίο, ο κάθε ένας μας είναι ξεχωριστός και φέρει κάτι διαφορετικό σε αυτό το τραπέζι γι’ αυτό και το κάνει το πιο όμορφο από όλα τα τραπέζια της χρονιάς.

Πηγή: Herokids.gr