Παιδικός σταθμός. Πώς να προφυλάξετε το παιδί από τις αρρώστιες

19 Οκτ 2022

Τα μικρά παιδιά παθαίνουν διάφορες μολύνσεις πολύ εύκολα. Οι στατιστικές λένε ότι ένα παιδί από τα πρώτα μέχρι τα δεύτερα του γενέθλια θα αρρωστήσει με μολύνσεις κατά μέσο όρο 14 φορές. Ο λόγος είναι γιατί το αμυντικό σύστημα των παιδιών δεν είναι τόσο ώριμο ακόμα, για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια και τους ιούς. Όταν όμως ένα παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό είναι αναμενόμενο ότι θα αρρωσταίνει πιο τακτικά.

Παιδί 3 χρονών, φυσιολογική ανάπτυξη: Κινητικότητα, κοινωνικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

12 Οκτ 2022

Οι πληροφορίες - γνώσεις που ακολουθούν δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο ο οποίος παρακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού (Νεογέννητο, βρέφος, μωρό, παιδί, έφηβος). Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό άτομο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο. Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν μπαίνει σε αυστηρά χρονικά όρια. Μπορεί ένα παιδί να υστερεί λίγο στην ανάπτυξη του λόγου αλλά να είναι πιο μπροστά όσον αφορά την κινητικότητα ή το αντίθετο. Αν όμως απασχολεί τους γονείς οτιδήποτε σχετικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον παιδίατρο. 

Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

05 Οκτ 2022

Μια τεράστια κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη λαμβάνει χώρα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Καθώς τα παιδιά βιώνουν εκρήξεις θυμού, εναλλαγές διάθεσης και ένα κοινωνικό σύνολο που συνεχώς διευρύνεται, πρέπει να μάθουν περισσότερα για τα συναισθήματά τους καθώς και για τα συναισθήματα των άλλων.

Πατέρας: Συμπρωταγωνιστής ή θεατής;

28 Σεπ 2022

Έχουν γραφτεί πολλά για τον ρόλο της μητέρας στην εξέλιξη του παιδιού, όχι όμως και για το ρόλο του πατέρα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι αλήθεια ότι η Ψυχολογία αγνόησε για πολύ καιρό τον πατέρα… Οι επιστήμονες υπέθεσαν προκαταβολικά ότι η επίδραση του στην ανάπτυξη του παιδιού έχει μικρότερη σημασία από εκείνη της μητέρας και οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν είναι εναρμονισμένες με την παραδοσιακή αντίληψη για τον πατέρα – θεατή και τη μητέρα να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι αλήθεια ακόμα ότι όπως αναπτύχθηκε η κοινωνία μας με τη μητέρα «στο σπίτι» και τον πατέρα «στη δουλειά», η κατανομή των ρόλων κάθε φύλου καθορίστηκε ανάλογα με τις πολιτισμικές, κοινωνικές και ιδεολογικές συνθήκες.

Παιδί 2 χρονών, φυσιολογική ανάπτυξη: Κινητικότητα, κοινωνικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

21 Σεπ 2022

Οι πληροφορίες - γνώσεις που ακολουθούν δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο ο οποίος παρακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού (νεογέννητο, βρέφος, μωρό, παιδί, έφηβος). Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Δε μοιάζει με κανένα άλλο. Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν μπαίνει σε αυστηρά χρονικά όρια. Μπορεί ένα παιδί να υστερεί λίγο στην ανάπτυξη του λόγου αλλά να είναι πιο μπροστά όσον αφορά την κινητικότητα ή το αντίθετο. Αν όμως απασχολεί τους γονείς οτιδήποτε σχετικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον παιδίατρο.

Κινούμενα σχέδια για τα παιδιά. Πώς τα επιλέγουμε;

14 Σεπ 2022

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιος αριθμός κινουμένων σχεδίων στα συνδρομητικά κανάλια, αλλά και στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, ήχους και δράση, γεγονός που προσελκύει και συχνά μαγνητίζει τα παιδιά. Είναι όλα καλά και κατάλληλα για παιδιά;  Ασφαλώς όχι, καθώς πολλά γίνονται για καθαρά εμπορικούς λόγους και δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ποιότητα τους από ειδικούς. Παράλληλα, δεν είναι όλα κατάλληλα για όλες τις ηλικίες.

Έφηβοι – 11 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς τους

07 Σεπ 2022

Εφηβεία! Αγαπητοί γονείς, η περίοδος αυτή προκαλεί δέος σε μερικούς από εσάς. Ένταση, συγκρούσεις, καυγάδες, συζητήσεις, προβληματισμούς. Σίγουρα μερικές συμβουλές θα σας ήταν χρήσιμες για να μπορέσετε να διαχειριστείτε καταστάσεις.

Εκπαίδευση των παιδιών στην προσχολική ηλικία. Ο ρόλος των γονιών.

31 Αυγ 2022

Το νηπιαγωγείο είναι χώρος όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς τους. Κατά το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα η συνεργασία οικογένειας και νηπιαγωγείου θεωρήθηκε επιβεβλημένη, ως αποτέλεσμα ερευνητικών δεδομένων και επιστημονικών θεωριών που κυριάρχησαν στις Eπιστήμες της Αγωγής.

Μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά. Τι είναι και πως επιδρούν στη καθημερινή ζωή.

25 Αυγ 2022

Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες (Μ.Δ.)

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια σειρά διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να ερμηνεύει αυτό που ακούει ή βλέπει και να συνδέει πληροφορίες από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Ως συνέπεια, το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο χειρισμό του γραπτού και προφορικού λόγου, σε μαθηματικούς υπολογισμούς, στο συντονισμό, στον αυτοέλεγχο και στην προσοχή.

Πιπίλα του μωρού. Πότε και πώς να την κόψω;

17 Αυγ 2022

Μόλις γεννηθεί ένα μωρό δημιουργούνται στους γονείς χιλιάδες ερωτήσεις και απορίες. Μια από τις πρώτιστες προτεραιότητες ενός νέου γονιού είναι πως να ηρεμήσει και να καθησυχάσει το παιδί του. Εδώ είναι που μια πιπίλα φαίνεται αρκετά βοηθητική. Έτσι, προκύπτουν συχνά απορίες και ερωτήσεις που αφορούν την πιπίλα. Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα ή να το αφήσω να βάλει το δάχτυλο στο στόμα; Πώς να κόψω την πιπίλα του μωρού; Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά παίρνουν πιπίλα από τους γονείς τους και μόλις αυτά πλησιάζουν την ηλικία των δύο χρονών αρχίζουν οι γονείς να προβληματίζονται πως θα κόψουν την πιπίλα!