Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

05 Οκτ 2022

Μια τεράστια κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη λαμβάνει χώρα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Καθώς τα παιδιά βιώνουν εκρήξεις θυμού, εναλλαγές διάθεσης και ένα κοινωνικό σύνολο που συνεχώς διευρύνεται, πρέπει να μάθουν περισσότερα για τα συναισθήματά τους καθώς και για τα συναισθήματα των άλλων.

Κοινωνικο-Συναισθηματικές Εμπειρίες της Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι εκρήξεις θυμού είναι αρκετά συχνές. Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναφέρονται συχνά σε αυτό το στάδιο ως τα "τρομερά δύο"! Τα νήπια τείνουν να έχουν γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης. Ενώ τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι πολύ έντονα, ταυτόχρονα να διαρκούν πολύ λίγο. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πώς το παιδί σας μπορεί τη μια στιγμή να ουρλιάζει υστερικά για ένα παιχνίδι και λίγη ώρα αργότερα να κάθεται ήσυχα μπροστά στην τηλεόραση και να παρακολουθεί μια αγαπημένη εκπομπή.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι πολύ κτητικά και να δυσκολεύονται να μοιράζονται. Ωστόσο, το να μάθεις να τα πηγαίνεις καλά με άλλα παιδιά είναι μια βασική δεξιότητα. Σε λίγα μόλις χρόνια, το παιδί σας θα περάσει από το να περνά τον περισσότερο χρόνο του με την οικογένεια και τους στενούς φίλους στο να περνά ένα μεγάλο μέρος της ημέρας αλληλοεπιδρώντας, μαθαίνοντας και παίζοντας με άλλα παιδιά στο σχολείο.

Η συναισθηματική ανάπτυξη και οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τη σχολική ετοιμότητα. Παραδείγματα τέτοιων ικανοτήτων περιλαμβάνουν την προσοχή σε φιγούρες ενηλίκων, την εύκολη μετάβαση από τη μια δραστηριότητα στην άλλη και τη συνεργασία με άλλα παιδιά. 

Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Πώς μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πώς να παίζει καλά με τους άλλους; Η κοινωνική ικανότητα δεν περιλαμβάνει μόνο την ικανότητα συνεργασίας με συνομηλίκους. Περιλαμβάνει επίσης πράγματα όπως η ικανότητα να δείχνεις ενσυναίσθηση, να εκφράζεις συναισθήματα και να μοιράζεσαι γενναιόδωρα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αυτές τις πολύ σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Μοντέλο κατάλληλων συμπεριφορών.

Η παρατήρηση παίζει ζωτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα μικρά παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα. Εάν το παιδί σας βλέπει να μοιράζεστε, να εκφράζετε ευγνωμοσύνη, να βοηθάτε και να μοιράζεστε συναισθήματα, τότε θα έχει μια καλή και σταθερή κατανόηση του πώς να αλληλοεπιδρά με άλλα άτομα εκτός σπιτιού. Μπορείτε να μοντελοποιήσετε αυτές τις απαντήσεις στη δική σας οικογένεια τόσο με το παιδί όσο και με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Κάθε φορά που λέτε «παρακαλώ» ή «ευχαριστώ», δείχνετε πώς θα θέλατε να συμπεριφέρονται τα παιδιά σας.

Ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς. 

Το πιο σημαντικό, φροντίστε να επαινείτε τα παιδιά σας όταν επιδεικνύουν καλές κοινωνικές συμπεριφορές. Το να βοηθάτε τα παιδιά σας να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας αίσθησης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής ικανότητας. Δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα όπου τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, τα παιδιά θα αρχίσουν φυσικά να γίνονται πιο γενναιόδωρα και στοχαστικά. Η ενίσχυση όχι μόνο κάνει τα μικρά παιδιά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, αλλά τα βοηθά επίσης να κατανοήσουν γιατί ορισμένες συμπεριφορές είναι επιθυμητές και άξιες επαίνου.

Διδάξτε την Ενσυναίσθηση.

Οι γονείς μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση και να δημιουργήσουν συναισθηματική νοημοσύνη ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να σκεφτούν πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Ξεκινήστε ρωτώντας για τα συναισθήματα του παιδιού σας, ρωτώντας για γεγονότα στη ζωή του παιδιού σας. «Πώς ένιωσες όταν έχασες το παιχνίδι σου;» «Πώς σας έκανε να νιώσετε αυτή η ιστορία;» Μόλις τα παιδιά γίνουν ικανά να εκφράζουν τις δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις, αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι. «Πώς πιστεύεις ότι ένιωσε η Νάντια όταν πήρες το παιχνίδι με το οποίο έπαιζε;» Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται πώς οι δικές τους πράξεις μπορεί να επηρεάσουν τα συναισθήματα των γύρω τους. 

Διδάξτε τη Συνεργασία.

Η συνεργασία είναι μια δεξιότητα που επωφελείται τρομερά από την άμεση εμπειρία. Το να δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει και να παίξει με άλλα παιδιά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να του διδάξετε πώς να σχετίζεται με τους άλλους. Ενώ το νήπιό σας μπορεί να βρίσκει το παιχνίδι με τους συνομηλίκους σας απογοητευτικό μερικές φορές, καθώς τα παιδιά συχνά δεν έχουν υπομονή και την ικανότητα να μοιράζονται, τα πράγματα θα αρχίσουν σταδιακά να βελτιώνονται με την ηλικία και την εμπειρία. 

Καθώς τα παιδιά παίζουν και αλληλοεπιδρούν, αρχίζουν επίσης να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι πρώτες προσπάθειες μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές διαφωνίες και συγκρούσεις με αδέρφια και συνομηλίκους, αλλά τελικά, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαπραγματεύονται και να συμβιβάζονται με άλλα παιδιά.


Πηγή: Herokids.gr