Πώς να μεγαλώσουμε σωστούς γιους !

18 Αυγ 2021

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα αγόρια και με το πώς μπορούμε να τα μεγαλώσουμε σωστά. Παρακάτω αναφέρουμε μια σειρά πραγμάτων που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

Τρόπους στο οικογενειακό τραπέζι.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά ! Τα αγόρια πρέπει να μάθουν να έχουν τρόπους στο τραπέζι που τρώμε. Προσπαθούμε να διδάξουμε στο αγόρι μας να μασάει με το στόμα κλειστό, κρατώντας τους όποιους σωματικούς θορύβους μακριά από το τραπέζι. Δεν τεντωνόμαστε στο τραπέζι να φτάσουμε πράγματα, αλλά ζητάμε ευγενικά να μας περάσουν το φαγητό. Χρησιμοποιούμε μια χαρτοπετσέτα αντί για μανίκι και φυσικά του μαθαίνουμε να μην τρώει με τα χέρια. Του διδάσκουμε επίσης να μην ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια και tablet κατά τη διάρκεια του φαγητού αλλά να συμμετέχει σε οικογενειακές συζητήσεις. Όλα αυτά προετοιμάζουν το αγόρι μας για τα μελλοντικά προσωπικά και επαγγελματικά του ραντεβού. Αυτό απαιτεί καθημερινή υπενθύμιση από εμάς .

Να μην φοβούνται τη δουλειά.

Καλό είναι να διδάξουμε στα αγόρια μας πώς να εργάζονται σκληρά στη ζωή, έτσι ώστε αν χρειαστεί να είναι πρόθυμοι και ικανοί να το κάνουν. Πάρα πολλοί νέοι (και ενήλικες!) δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν σκληρή δουλειά. Πρέπει τα αγόρια μας να μάθουν να είναι ανεξάρτητα και να λερώνουν τα χέρια τους. Όταν θα είναι μεγαλύτεροι, δε θα φοβούνται να εργαστούν σκληρά και θα είναι σε θέση να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη τους δοθεί.

Να είναι σίγουροι.

Τα αγόρια πρέπει να μάθουν να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους. Αυτός είναι ένας συνεχής αγώνας! Τους διδάσκουμε να κοιτούν στα μάτια και να μιλούν καθαρά. Να έχουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση όταν γνωρίζουν και όταν μιλούν σε κάποιον ακόμη και σε μικρή ηλικία. Μακροπρόθεσμα αυτό θα τους βοηθήσει στη ζωή.

“Ευ Αγωνίζεσθαι” !

Τα περισσότερα αγόρια ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Κατά καιρούς έχουμε συναντήσει κακές συμπεριφορές από πολλά ενήλικα ¨αγόρια¨ στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, ενός αγώνα. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας το φίλαθλο πνεύμα, τον αλληλοσεβασμό και την συνεργασία μεταξύ ατόμων και ομάδων. Μέρος του να είσαι ¨κύριος¨ είναι να μάθεις πώς να κερδίζεις αλλά και πώς να χάνεις έναν αγώνα, ένα παιχνίδι. Δεν γίνεται να κερδίζουμε πάντα κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι μαθαίνουν να μην απογοητεύονται με τις ήττες αλλά να εστιάζουν στο πώς θα γίνουν καλύτεροι μέχρι την επόμενη νίκη τους!

Να μάθουν να βοηθούν τους άλλους.

Πρέπει να μάθουμε στα αγόρια μας να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Σε μια κοινωνία εντελώς εγωιστική διδάξτε στα παιδιά σας να ¨βλέπουν¨ και τον διπλανό τους, να μην προσπεράσουν π.χ όταν δουν έναν ηλικιωμένο που χρειάζεται βοήθεια ή μια γυναίκα που έπεσε μπροστά τους. Όλοι μας ,οπότε και τα παιδιά μας ,πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί και σε μένα να συμβεί κάτι αντίστοιχο και θα ήταν ωραίο κάποιος να με βοηθήσει.

Παράδειγμα προς μίμηση.

Ο καλύτερος τρόπος να μάθει το παιδί μας να είναι ¨κύριος¨ είναι να ακολουθεί το παράδειγμα κάποιου που δείχνει σεβασμό και γενναιοδωρία στους άλλους. Ιδανικά αυτοί πρέπει να είναι οι γονείς του. Γι’ αυτό και η ευθύνη για την συμπεριφορά του γιου μας είναι αποκλειστικά δική μας. Τα παιδιά μιμούνται και αντιγράφουν τους γονείς , μην το ξεχνάμε αυτό.

Καταλαβαίνω πως στις μέρες μας υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες όπου τα παιδιά μεγαλώνουν με έναν από τους δύο γονείς. Το βάρος και η ευθύνη είναι μεγάλη αλλά με αγάπη, πολλή συζήτηση και φροντίδα μπορείτε να κάνετε εξαιρετική δουλειά και να μεγαλώσετε υπέροχους γιους που μελλοντικά θα γίνουν σπουδαίοι άντρες !

Συμπέρασμα ? Τα παιδιά είναι η συνέχειά μας, το εξελιγμένο μοντέλο μας που πρέπει να είναι καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο από εμάς τους ίδιους. Ποια μανούλα δε θέλει να μεγαλώσει ένα σωστό παιδί που μελλοντικά θα γίνει καλός φίλος, υπέροχος σύντροφος και εξαιρετικός πατέρας ! Στο χέρι μας είναι...

Πηγή: Herokids.gr