Παιδί & φαγητό

12 Ιουλ 2021

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών τους. Μάλιστα, μερικά παιδιά μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ιδιότροπα και επιλεκτικά στο φαγητό, μετατρέποντας τις ώρες του γεύματος σε ώρες κρίσης και απόγνωσης.

Προσέγγιση του παιδιού ανάλογα  με την ηλικία του

Το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού -ηλικιακά, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, ψυχικά-διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το παιδί προσεγγίζει το θέμα του φαγητού. Πιο κάτω θα παρατεθούν οι κύριες συμπεριφορές σε σχέση με το φαγητό ενός παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και ταυτόχρονα δίνονται συμβουλές πώς να αντιμετωπιστούν.

9 μέχρι 18 μηνών

Συχνά χάνει το ενδιαφέρον του για το φαγητό. Μην ανησυχείτε. Πρέπει οι γονείς να του μάθουν ότι τρώει κάποιες συγκεκριμένες ώρες, τις οποίες οι γονείς οφείλουν βέβαια να τηρούν. Αν αρνείται να φάει, οι γονείς δεν πρέπει να το πιέζουν. Μπορούν να του πουν: «Φαίνεται ότι δεν πεινάς τώρα. Μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε, όταν θα πεινάσεις». Του εξηγούν ότι θα πάρουν το πιάτο του και δε θα φάει τίποτα μέχρι το επόμενο γεύμα ή σνακ.

18 μηνών μέχρι 3 ετών

Συνήθως, το παιδί αρχίζει να αρνείται να φάει λαχανικά, γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσουμε. Αν οι γονείς έχουν κήπο, τότε μπορούν να καλλιεργήσουν κάποια λαχανικά. Αυτό βοηθά στην αύξηση της επιθυμίας του να τα δοκιμάσει. Παράλληλα, του δίνουν φρούτα ή το αφήνουν να επιλέξει τα φρούτα ή το φρούτο που του αρέσει. Στην ηλικία αυτή το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει το φαγητό, για να τραβήξει την προσοχή των γονιών, γι’ αυτό δεν πρέπει να μπουν σε μια τέτοια “διαμάχη”. Δεν το πιέζουν, αν δε θέλει να φάει. Συχνά, σ’ αυτή την ηλικία παρουσιάζει μια αστάθεια στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Κάποιες μέρες τρώει πολύ λίγο και κάποιες μέρες πάρα πολύ. Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Το παιδί αρχίζει να ζητά γλυκά. Οι γονείς πρέπει να του δίνουν επιλογές, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές, βάζοντας ένα κανόνα-συμφωνία για 1 ή 2 λιχουδιές τη βδομάδα.

3 μέχρι 5 ετών

Συνεχίζουν να έχουν ένα πρόγραμμα διατροφής, εφαρμόζοντάς το με ευελιξία. Οι γονείς δίνουν στο παιδί την επιλογή του χρόνου που θέλει να έχει τη λιχουδιά του, μια ή δύο φορές τη βδομάδα. Μερικά παιδιά αρνούνται να φάνε οτιδήποτε για δείπνο. Επειδή συχνά τους δίνει ευχαρίστηση να νιώθουν ανεξάρτητα στο θέμα του φαγητού, οι γονείς μπορούν να τους δώσουν μια δεύτερη επιλογή. Κάτι εύκολο που μπορούν να πάρουν από το ψυγείο ή από το συρτάρι της κουζίνας. Σε καμία περίπτωση όμως δε μαγειρεύουν άλλο φαγητό από αυτό της οικογένειας. Κάποια παιδιά σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να αλλάξουν προτιμήσεις στα φαγητά από τη μια βδομάδα στην άλλη. Τότε οι γονείς πρέπει να προτείνουν ένα-δύο φαγητά που έχουν στο μυαλό και που γνωρίζουν ότι αρέσουν ιδιαίτερα στο παιδί. 

Υπάρχουν επίσης παιδιά που σ’ αυτή την ηλικία δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν να τρώνε. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ενθαρρύνονται να σταματήσουν, όταν πάρουν μια λογική ποσότητα φαγητού, και να τους εξηγείτε ότι, αν σε είκοσι λεπτά συνεχίσουν να πεινούν, μπορούν να έχουν και άλλο φαγητό. Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά ότι το στομάχι χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχει αρκετή τροφή.

5 μέχρι 7 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερες συμπεριφορές. Μερικές από αυτές περιγράφονται πιο κάτω: Χρησιμοποιούν το φαγητό, για να καλύψουν κάποιες συναισθηματικές ανάγκες τους, όπως λύπη, μοναξιά, πλήξη. Συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν με λέξεις αυτό που νιώθουν. Οι γονείς πρέπει να τα βοηθήσουν να μάθουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. 

Δείχνουν ενδιαφέρον για την ετοιμασία ενός φαγητού. Σε τέτοια περίπτωση είναι καλό να πηγαίνουν μαζί με τους γονείς και να αγοράζουν τα υλικά για κάποιο φαγητό που τους αρέσει και παράλληλα να βοηθούν στην προετοιμασία. 

Παρουσιάζουν μεγάλη επιθυμία να τρώνε τα ίδια πράγματα  που τρώνε και άλλοι συνομήλικοί τους. Αυτό είναι θέμα που οφείλουμε να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ειδικά, στην περίπτωση που θα φάει εκτός σπιτιού μαζί με φίλους του, αποφεύγουμε να είμαστε απόλυτοι, ειδικά σ’ αυτό που εμείς θεωρούμε ως υγιεινό φαγητό. 

7 μέχρι 9 ετών

Σ’ αυτή την ηλικία, δηλαδή πριν την εφηβεία, κάποια παιδιά αρχίζουν να βάζουν βάρος. Οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά, συνεχίζοντας τον κανόνα-συμφωνία τους για μία με δύο λιχουδιές τη βδομάδα.

Αντίθετα, κάποια παιδιά, κυρίως κορίτσια, αρχίζουν να θέλουν να κάνουν δίαιτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρουσιαστεί στην ηλικία των εφτά, οχτώ ή εννιά χρόνων. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως διαφορετική είναι και η πορεία ανάπτυξής του. Τα χρονικά πλαίσια δεν είναι απόλυτα. Έτσι είναι ανάγκη να μαθαίνει να τρώει ισορροπημένα και να αναγνωρίζει τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού. 

Συμπεράσματα

Τα οικογενειακά γεύματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για ορθή, υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους στο ίδιο τραπέζι σε τακτική βάση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τρώνε φρούτα και λαχανικά και λιγότερη πιθανότητα να καταναλώνουν σνακ. 

Είναι επίσης σημαντικός ο τρόπος που παρουσιάζουμε ένα φαγητό. Τα χρώματα και τα σχήματα συνήθως κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Σημαντική είναι και η συμμετοχή τους στην προετοιμασία του φαγητού, στοιχείο που θα τα βοηθήσει να το δοκιμάσουν. Ακόμη, είναι καλό να τα ενθαρρύνουμε να αρχίσουν με τη νέα τροφή και μετά να συνεχίσουν με τη δοκιμασμένη.

Γενικά, προτρέπουμε τα παιδιά μας για υγιεινή διατροφή και προσπαθούμε και εμείς να το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

Η herokids.gr σας προτείνει μια σειρά από υπέροχα παιδικά σετ φαγητού. Δείτε ενδεικτικά :

https://www.herokids.gr/aksesoyar/ekobo.-brefiko-set-fagitoy-silikonis-lagoon/   https://www.herokids.gr/aksesoyar/ekobo.-bamboo-set-fagitoy-me-skhedia-thalassa-eco-friendly-el-2/ https://www.herokids.gr/aksesoyar/silicon.-set-fagitoy-4-temakhion-okhra-terracotta/        https://www.herokids.gr/aksesoyar/ekobo.-bamboo-set-fagitoy-me-skhedia-coral-eco-friendly/

Πηγή: Paidiatros.com