Παιδί & αγκαλιά

14 Ιουν 2021
Η αγκαλιά διοχετεύει ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προστασίας. 

Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουμε αισθανθεί πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά μας αλλά και εμείς μια σφιχτή αγκαλιά. Μια ζεστή αγκαλιά είναι για τον καθένα μας μαγική. Είναι μια μορφή έκφρασης της αγάπης μας για ένα άνθρωπο. Το άγγιγμα είναι ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Εκτοξεύει μια πληθώρα από θετικά συναισθήματα που με απλά λόγια κάνουν το παιδί αλλά και τον καθένα μας να αισθάνεται όμορφα.

Η αληθινή αγκαλιά είναι ο προθάλαμος όπου εκκολάπτεται ο σεβασμός, η καλή επικοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις. Τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτό το άγγιγμα, το αναζητά επίμονα το «είναι» τους.  Η αγκαλιά αποτελεί εχέγγυο για τη διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικότητας ενός παιδιού ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή του και εξοστρακίζοντας το φόβο και την ανασφάλεια. Όλα αυτά είναι δεδομένα με αποδείξεις. Και ναι όσο και ας σας φαίνεται υπερβολικό η σημασία της αγκαλιάς έχει μελετηθεί και αποδείχτηκε ότι έχει ευεργετική επίδραση στη ψυχική αλλά και σωματική υγεία των παιδιών και των μεγάλων.

Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για τη σημασία της αγκαλιάς;

Μειώνει το στρες

Μια αγκαλιά βοηθά στην εξολόθρευση του στρες.  Η σωματική επαφή φαίνεται πως λειτουργεί ανασταλτικά στην έκκριση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό σε συνθήκες στρες. Έρευνες που έχουν γίνει, έδειξαν πως τα παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφεία είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από τα παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους και απολάμβαναν καθημερινά χάδια και αγκαλιές.  

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην αρρώστια

Σύμφωνα με ερευνητές η αντιληπτή αγκαλιά έχει θετικές επιδράσεις στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και είναι ένα δείγμα κοινωνικής υποστήριξης. Μάλιστα προτείνουν τη ρήση «μια αγκαλιά την ημέρα διώχνει το γιατρό πιο πέρα αντί για ένα μήλο την ημέρα».

Σε περιπτώσεις κάποιας ασθένειας η αγκαλιά προς τον άρρωστο, αποτελεί τη φυσική εκδήλωση της κοινωνικής υποστήριξης, τον καθησυχάζει, έχει δράση καταπραϋντική. Μειώνονται τα επίπεδα άγχους τα οποία καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού. Ο ανθρώπινος οργανισμός σε στρεσσογόνες καταστάσεις απελευθερώνει από το φλοιό των επινεφριδίων μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, κοινώς γνωστή ως «ορμόνη του στρες». Στη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν την αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων και επομένως κοινωνική υποστήριξη παρουσίαζαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και ανάρρωσαν γρηγορότερα.

Σύμφωνα με έρευνες μία από τις πολλές δράσεις της κορτιζόλης είναι να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων το άγχος έχει μια ανοσολογικά κατασταλτική επίδραση στο σώμα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε αρρώστιες. Το φυσικό άγγιγμα μακροπρόθεσμα αναστέλλει την παραγωγή της κορτιζόλης ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην αρρώστια.

Βελτιώνει την υγεία των νεογνών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Στα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας η συχνή σωματική επαφή οδηγεί σε βελτίωση των ζωτικών σημείων όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές μελέτες.  Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς ενθαρρύνονται να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους όσο συχνότερα το επιτρέπει η γενική τους κατάσταση γιατί αφενός μεν η σωματική επαφή έχει θετική επίδραση στην υγεία των παιδιών τους και αφετέρου μειώνει το άγχος των γονιών.

Γιατί λοιπόν να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας;

Η αγκαλιά μπορεί να κάνει θαύματα σε οποιαδήποτε σχέση. Πόσο ισχυρότερος είναι ο δεσμός με τα παιδιά σας όταν σας συντροφεύει η αγκαλιά; Μια αγκαλιά κάνει τη ζωή πιο εύκολη για όλους. Λιγότερη επιθετικότητα από τα παιδιά, περισσότερη συνεργασία και υπακοή, οικοδόμηση ενός γερού συνδετικού κρίκου μεταξύ σας και αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στις αγκαλιές, αγκαλιάστε τα παιδιά σας όταν είναι βρέφη, νήπια, μεγαλύτερα παιδιά, έφηβοι αλλά και παντρεμένοι ενήλικες. Το άγγιγμα του γονέα είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ανθρώπινη ανάπτυξη και γενικότερα την ανατροφή ενός παιδιού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο άγγιγμα αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αφού έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή.

Η αγκαλιά ενισχύει την αυτοεκτίμηση και επιφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας με τρόπο που καμία γλώσσα δεν μπορεί ! Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Καλλιεργεί το αίσθημα ότι μας αγαπούν, κάποιοι νοιάζονται για μας, εκτοξεύει στον αέρα άγχος και ανησυχίες και ενισχύει ανθρώπινους δεσμούς !

Πηγή: Paidiatros.com