Τρίξιμο των δοντιών - Βρυγμός

July 12, 2023

Τι είναι ο βρυγμός;

Κάποια από τα παιδιά μας την νύκτα που κοιμούνται τρίζουν κυριολεκτικά τα δόντια τους!! Η κατάσταση αυτή λέγεται βρυγμός από την αντίστοιχη αρχαία λέξη που σημαίνει τρίξιμο των δοντιών. Περίπου τρία στα δέκα παιδιά παρουσιάζουν βρυγμό.

Τι προκαλεί τον βρυγμό;

Δεν ξέρουμε γιατί τα παιδιά την νύχτα που κοιμούνται τρίζουν τα δόντια τους. Γνωρίζουμε όμως μερικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τον βρυγμό στα παιδιά.

  1.  Μη ορθή αντιστοιχία μεταξύ της πάνω και της κάτω σιαγόνας.
  2.  Πόνος.
  3.  Το άγχος. Όταν τα παιδιά έχουν διαγώνισμα την επομένη στο σχολείο ή όταν πριν ξαπλώσουν τσακωθούν με τους γονείς τους μπορεί να παρουσιάσουν βρυγμό.
  4.  Υπερκινητικά παιδιά.
  5.  Τα παιδιά που πιπιλούν το δάχτυλό τους, τρώνε τα νύχια τους, δαγκώνουν το εσωτερικό από το μάγουλο τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζουν βρυγμό.
  6.  Το τρίξιμο των δοντιών έχει συσχετιστεί με τους οξύουρους («σκουληκάκια» στα κόπρανα των παιδιών) αλλά δεν έχει αποδειχθεί.


Πώς αντιμετωπίζεται ο βρυγμός.

Επειδή συνήθως είναι αποτέλεσμα άγχους είναι χρήσιμο πριν ξαπλώσει το παιδί να κάνει ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσει, να ακούσει απαλή μουσική ή να διαβάσει ένα βιβλίο. Αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος πρόκλησης του άγχους τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Τα παιδιά σταματούν από μόνα τους τον βρυγμό μόλις αποκτήσουν τα μόνιμα τους δόντια γιατί αυτά είναι πιο ευαίσθητα στον πόνο. Υπάρχουν όμως παιδιά που τρίζουν τα δόντια τους μέχρι και την εφηβεία. 

Μπορεί να βλάψει τα δόντια;

Σπανιότατα μπορεί να προκαλέσει τις εξής βλάβες:

  •  Λέπτυνση της αδαμαντίνης των δοντιών.
  •  Πόνο στο πρόσωπο.
  •  Πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση.