Τηλεόραση και Εκφοβισμός.

21 Φεβ 2024

Το 92% των προγραμμάτων για παιδιά ηλικίας 2-11 χρονών έχουν περιεχόμενο κοινωνικού εκφοβισμού. 

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα μικρά παιδιά δυστυχώς παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση. Επίσης έχει τεκμηριωθεί ότι τα παιδιά παρακολουθούν πολλά προγράμματα που έχουν περιεχόμενο φυσικής βίας.

Πρόσφατη όμως μελέτη απέδειξε ότι τα παιδιά εκτίθενται μέσα από την τηλεόραση σε σκηνές κοινωνικού εκφοβισμού και κοινωνικής επιθετικότητας. Συμπεριφορές όπως είναι το «σκληρό» κουτσομπολιό και πράξεις χειραγώγησης της φιλίας είναι πολύ συχνές σε προγράμματα τηλεόρασης που παρακολουθούν τα παιδιά.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Illinois, μελέτησε τα 150 πιο δημοφιλή προγράμματα για παιδιά στην Αμερική, σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen Media Research. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Communication. 


Αποτελέσματα της μελέτης

Η ανάλυση των προγραμμάτων έδειξε ότι το 92% από αυτά περιέχουν σκηνές κοινωνικής επιθετικότητας, τουλάχιστον 14 φορές την ώρα!

Υπήρχε μεγάλη προσοχή από τους ερευνητές και καταγράφηκε με λεπτομέρεια κατά πόσο ο δράστης της σκηνής με κοινωνική επιθετικότητα δεχόταν τιμωρία ή ανταμοιβή ή αν η πράξη του δικαιολογείτο με κάποιο τρόπο. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε τα εξής.

1. Ο δράστης που τις περισσότερες φορές ήταν και ο πρωταγωνιστής σπάνια δεχόταν οποιαδήποτε τιμωρία για την συμπεριφορά του.

2. Οι σκηνές κοινωνικής επιθετικότητας και βίας ήταν περισσότερες από αυτές της φυσικής βίας και μάλιστα κάποιες φορές παρουσιάζονται με χιουμοριστικό τρόπο.

 

Συμπεράσματα της έρευνας και συμβουλές σε γονείς

1. Οι γονείς δεν πρέπει να αισθάνονται ήσυχοι αν το παιδί τους παρακολουθεί ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση που δεν έχει φυσική βία. Ο κοινωνικός εκφοβισμός και η κοινωνική επιθετικότητα είναι εξίσου προβληματικές συμπεριφορές και ίσως πιο επικίνδυνες.

2. Τα παιδιά μαθαίνουν από την τηλεόραση.

3. Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν συμπεριφορά με στοιχεία κοινωνικής επιθετικότητας και η τηλεόραση είναι ένας πολύ «καλός» δάσκαλος.

4. Μην λαμβάνετε υπόψη μόνο την σωματική βία όταν ελέγχετε ένα πρόγραμμα τηλεόρασης για το παιδί σας. Η κοινωνική βία είναι εξίσου σημαντική.


Πηγή: Paidiatros.com