Οδοντοφυία: Τα πρώτα δοντάκια του μωρού, συμπτώματα και φροντίδα

07 Mar 2024

Σημάδι ανάπτυξης και εξέλιξης, τα δοντάκια του μωρού σας δε φέρουν μόνο εκνευρισμό. Κάνουν και το χαμόγελό του ακόμη πιο παιχνιδιάρικο!

Να περιμένετε την πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση γύρω στον έκτο μήνα, χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας, μιας και υπάρχουν μωρά που γεννιούνται με δόντια και άλλα που φτάνουν να ξεπεράσουν τον ένα χρόνο και να μην ξεκινήσει ακόμη η οδοντοφυΐα τους. Οι λόγοι είναι συνήθως κληρονομικοί και δεν εμπνέουν καμία ιδιαίτερη ανησυχία. Γενικά, τα είκοσι συνολικά δοντάκια του παιδιού θα χρειαστούν τρία χρόνια περίπου για να εμφανιστούν.

Τα πρώτα συμπτώματα

Τα περισσότερα μωρά υποδέχονται τα πρώτα τους δοντάκια με γκρίνια και πολλά σάλια. Αυτά είναι στην πραγματικότητα τα μόνα συμπτώματα κι όχι ένδειξη πυρετού, όπως εσφαλμένα πολλοί γονείς πιστεύουν.

Όπως καταλαβαίνετε, η γκρίνια των μωρών δεν είναι αδικαιολόγητη καθώς η ενόχληση και ο ερεθισμός που νιώθουν στα ούλα τους τα κάνουν να διαμαρτύρονται λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Υπάρχουν βεβαίως και τα τυχερά μωρά που δεν ενοχλούνται καθόλου και απλώς παρουσιάζουν έντονη σιελόρροια. Όποια ταλαιπωρία πάντως κι αν υποστείτε μαζί με το μωρό σας, να θυμάστε πως πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία η οποία δεν απαιτεί περισσότερες από μερικές ημέρες φροντίδας και υπομονής.

Απαραίτητες φροντίδες

Εφοδιαστείτε με αρκετές σαλιάρες και δώστε στο μωράκι σας ασφαλή αντικείμενα ή ειδικά λαστιχένια παιχνιδάκια που προορίζονται για την περίοδο της οδοντοφυΐας και αφήστε το να δαγκώνει και να μασουλάει. Η ανακούφιση που νιώθει εκείνη τη στιγμή είναι μεγάλη και παρηγορητική. Δοκιμάστε επίσης να τρίψετε με το δάχτυλο σας τα ερεθισμένα του ούλα και καταφύγετε σε φάρμακα και παυσίπονα μόνο εάν το πρόβλημα είναι έντονο και αφού έρθετε σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Εάν παρατηρήσετε πως η ενόχληση και οι διαμαρτυρίες του μωρού είναι παρατεταμένες χωρίς να εμφανίζεται τελικά το δοντάκι, ψάξτε για κάποια μελανή διόγκωση στα ούλα του. Συνήθως πρόκειται για έγκλειστο δόντι που δυσκολεύεται και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βγει. Ο παιδίατρος σας θα κρίνει εάν και πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε οδοντίατρο γι’ αυτό το λόγο.

Η πρώτη οδοντόβουρτσα

Καθώς μπαίνει σιγά-σιγά στον κόσμο των μεγάλων και πλέον διαθέτει αρκετά δοντάκια, το μωρό σας πρέπει να μυηθεί και στα μυστικά της υγιεινής του στόματος. Φροντίστε να σας παρακολουθεί συχνά όταν εσείς πλένετε τα δόντια σας και μην αργήσετε να του δώσετε τη δική του οδοντόβουρτσα ώστε να προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του, αφού έχετε από πριν καθαρίσει εσείς τα δοντάκια του, και μη αμελείτε την υγιεινή των ούλων και την απομάκρυνση των βακτηριδίων, ακόμη κι αν δεν έχουν φυτρώσει τα δόντια. Οι κανόνες υγιεινής διατροφής, επίσης πρέπει από τώρα να μπουν σε εφαρμογή. Αποφεύγετε τη ζάχαρη στα ροφήματα και στα φαγητά του, τις καραμέλες, τα μπισκότα και τις σοκολάτες. Προσέξτε πολύ επίσης τα φάρμακα και τα σιρόπια τα οποία αν και δίνετε για καλό, κάνουν πολύ κακό στα δοντάκια του μωρού, καθώς είναι ιδιαίτερα γλυκά και κολλώδη.


Πηγή: Paidiatros.com