Μπάνιο. Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας.

August 23, 2023

Όπως το μπάνιο αναζωογονεί τον κάθε έναν από εμάς, το ίδιο συμβαίνει και για το μικρό σας μωρό. Βέβαια υπάρχουν και μωρά, που στην αρχή δεν τους αρέσει το μπάνιο, γι’ αυτό αν το δικό σας μωρό διαμαρτύρεται κάθε φορά που το κάνετε μπάνιο μην ανησυχείτε. Κάντε λοιπόν καθημερινά μπάνιο στο μωρό και ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες για να έχει το μωρό σας ένα ασφαλές και απολαυστικό μπάνιο.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου σιγουρευτείτε ότι έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του μωρού, που είναι τα ακόλουθα:

  1. Σφουγγάρι
  2. Ειδικό παιδικό σαμπουάν που να μην καίει τα μάτια.
  3. Ειδικό υγρό παιδικό σαπούνι (baby bath).
  4. Ειδικό λάδι για μωρά.
  5. Πετσέτα.
  6. Τα ρούχα που θα ντύσετε το μωρό.

• Ξεντύστε το μωρό και βάλτε το πάνω σε μια μαλακή πετσέτα. Κρατώντας το κεφάλι του πλύνετε τα μάτια με μαλακό βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Τα μάτια σκουπίζονται πάντοτε από την εσωτερική πλευρά προς τα έξω. Μετά σκουπίστε ολόκληρο το πρόσωπο χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι ξεκινώντας από τη μέση προς τα έξω.

• Βάλτε το μωρό στην μπανιέρα κρατώντας το με το ένα χέρι, έχοντας το κεφάλι του πάνω στο μπράτσο σας. Με το άλλο χέρι βρέξτε τα μαλλιά του και στην συνέχεια βάλτε μικρή ποσότητα παιδικού σαμπουάν. Προσέξτε το σαμπουάν να είναι ειδικό για μωρά και να μην καίει τα μάτια. Τρίψτε απαλά ολόκληρο το κεφάλι αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και στις πτυχές του λαιμού. Με την παλάμη του ελεύθερου χεριού ή με ένα σφουγγάρι πλύνετε όλο το σώμα ξεκινώντας από το λαιμό προς τα κάτω. Αφήστε την περιοχή της πάνας τελευταία. Είναι σημαντικό το υγρό σαπούνι (Baby bath) που θα χρησιμοποιήσετε να μην ερεθίζει ή να ξηραίνει το δέρμα του μωρού. Μετά το ξέβγαλμα με νερό βγάλτε το μωρό έξω και τυλίξτε το γρήγορα σε μια πετσέτα.

• Πριν ντύσετε το μωρό απλώστε στο δέρμα του λίγη παιδική λοσιόν για ενυδάτωση. Πλύνετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με βαμβάκι βουτηγμένο σε νερό ή παιδικό λάδι, σκουπίζοντας από μπρος προς τα πίσω όταν πρόκειται για κορίτσι και με κυκλικές κινήσεις όταν είναι αγόρι.

Ποια ώρα της ημέρας να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Οποιαδήποτε ώρα είναι βολική για σας. Να θυμάστε όμως ότι τα παιδιά ηρεμούν και κοιμούνται συνήθως μετά από το μπάνιο. Γι’ αυτό αν το παιδί σας έχει κολικούς, τότε είναι καλύτερα να το κάνετε μπάνιο το βράδυ έτσι ώστε να κοιμάται αυτό καλά και να δίνετε και  σε εσάς η ευκαιρία να ξεκουραστείτε.

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό;

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να έχετε θερμόμετρο που να μετρά τη θερμοκρασία του νερού. Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία είναι βάζοντας το χέρι σας μέσα στο νερό να το αισθάνεστε χλιαρό και όχι ζεστό. Η Θερμοκρασία για το μπάνιο πρέπει να είναι 32 έως 37 βαθμούς κελσίου.

Ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία δωματίου; H ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι 20-22 βαθμούς κελσίου. 

Να έχετε πάντα στο μυαλό τα ακόλουθα όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας.

  •  Μην αφήνετε ΠΟΤΕ μόνο το μωρό στο μπάνιο.
  •  Μην αφήνετε ΠΟΤΕ μόνο το μωρό πάνω στο τραπέζι ή το κρεβάτι που το ντύνετε.


Πηγή: Paidiatros.com